Magyarország

2017.05.18. 23:42

Dobrev: Lázárnak minden dokumentum rendelkezésre áll, hogy megvédje a magyar érdekeket az EMIR-ügyben

Budapest - Dobrev Klára, az Altus Zrt. vezérigazgatója szerint Lázár Jánosnak minden dokumentum a rendelkezésére áll, hogy az EMIR-rendszer (Egységes Monitoring- és Informatikai Rendszer) ügyében megvédje Magyarország érdekeit, de a Miniszterelnökséget vezető miniszter "alantas politikai szándékból" inkább "sutba dob" 18 milliárd forintot.

Budapest - Dobrev Klára, az Altus Zrt. vezérigazgatója szerint Lázár Jánosnak minden dokumentum a rendelkezésére áll, hogy az EMIR-rendszer (Egységes Monitoring- és Informatikai Rendszer) ügyében megvédje Magyarország érdekeit, de a Miniszterelnökséget vezető miniszter "alantas politikai szándékból" inkább "sutba dob" 18 milliárd forintot.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ vasárnap közölte, hogy a kormánynak 18 milliárd forintot kell visszafizetnie az Európai Bizottságnak (EB) az európai uniós pályázatok nyomon követését szolgáló EMIR-rendszer kiépítésével összefüggő szabálytalan közbeszerzések miatt. Tájékoztatásuk szerint az Európai Unió súlyos szabálytalanságokat állapított meg nyolc, 2003 és 2009 között megkötött szerződés ügyében. " A vizsgálatok során kiderült, hogy a felelős állami szervek a Welt 2000 Kft. részére a közbeszerzési szabályokat súlyosan megsértve, a magyar állam érdekeivel ellentétes módon juttatták el üzleti köröknek annak az informatikai rendszernek a működtetését, amely 12 ezer milliárd forintot kezelt" - fogalmaztak.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig büntetőfeljelentést tett a legfőbb ügyésznél ismeretlen tettes ellen a Welt 2000 kft. 2003-2009 közötti tevékenysége miatt. A miniszter szerint akik ebben az ügyben érintettek, azok a Gyurcsány-család cégében, az Altusnál vezető pozíciókat kaptak.

Dobrev Klára csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a projektet - a Miniszterelnökség saját közlése szerint - korábban kilenc audit, köztük az Európai Bizottság is vizsgálta. A mostani uniós audit általa ismert része semmilyen olyan új tényt nem tartalmaz, amelyet a magyar kormány vagy az unió hivatalnokai ne ismertek volna - tette hozzá. Egyúttal kiemelte, hogy tudomása szerint a jelentés egyetlen része sem tartalmaz olyan megállapításokat, amelyek bármiféle szándékos károkozásra, csalásra, lopásra vagy korrupcióra utalnának. Az irat csak olyan megállapításokat tesz, amelyekről már korábban bebizonyították, hogy azok a magyar és az uniós jogrend által is elfogadhatóak - közölte.

Kijelentette, hogy a Miniszterelnökség vezető miniszternek most nem kellene mást tennie, csak "benyúlni" a fiókba" és onnan elővenni a korábbi dokumentumokat és megvédeni a magyar érdekeket. Lázár János viszont, amikor észrevette, hogy lehetőség van egy pár hónapig tartó botrányt kirobbantani, inkább sutba dobott 18 milliárd forintot, "csak azért, hogy az alantas politikai szándékait és céljait kiszolgálja" - fogalmazott.

A vezérigazgató külön kitért arra, hogy a 18 milliárd forintos kifizetés közel kétharmada 2010 után keletkezett, tehát az Orbán-kormány köztisztviselői, politikusai ellenőrizték a szerződéses kereteket, állapították meg, hogy minden rendben van. Ha bármilyen gyanú felmerült volna, hogy a szerződés nem felel meg az unió valamely szabályának, akkor a projektet kivehették volna az uniós elszámolásból - mondta.

Dobrev Klára azt is bejelentette, hogy szerdán, egy másik ügyben az Altus Zrt. jogerősen pert nyert Lázár Jánossal szemben. A bíróság ítélete azt jelenti, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter "tudatosan hazudott", amikor az Európai Bizottságnak írt levelében azt állította, hogy a cég összefüggésbe hozható az olajmaffiával. A minisztert kötelezték, hogy kérjen bocsánatot és eltiltották a további hazudozásoktól - közölte Dobrev Klára.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!