Magyarország

2017.02.15. 15:11

Kelet-Magyarországon nem kapnak enni a hajléktalanok, és a mélyszegénységben élő gyerekek élelmiszercsomagjait sem osztják

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Csúszik egy tavaly decemberben elindult rászorulókat segítő adományozó program. Hétvégén mindenhol kevesebben jutnak ételhez. Prókai Eszter cikke az Abcúgon.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Csúszik egy tavaly decemberben elindult rászorulókat segítő adományozó program. Hétvégén mindenhol kevesebben jutnak ételhez. Prókai Eszter cikke az Abcúgon.

Budapesten és a Dunántúlon több éves késéssel, decemberben végre elindult a Rászoruló személyeket támogató operatív program (RSZTOP) hajléktalanokat segítő része, de a 9 megyét magában foglaló Kelet-Magyarország régióban még mindig nem sikerült elindítani a programot. Ennek oka, hogy a közbeszerzést eleve késve írták ki, és még a késve kiírt közbeszerzés is eredménytelenül zárult – írja a 444.hu a Magyar Nemzetre hivatkozva.

Kelet-Magyarországon így nem kapják meg a hajléktalanok az ételt, amit a programban megkapnának, és a mélyszegénységben élő gyerekek sem jutnak hozzá az évek óta ígérgetett élelmiszercsomagokhoz.

Az RSZTOP egy 30 milliárd forintos uniós program, és az lenne a lényege, hogy 2016 és 2020 között alapvető fogyasztási cikkekkel (élelmiszercsomaggal, ruhával, tisztálkodószerekkel) lássák el a mélyszegénységben élő, 3 év alatti kisgyereket nevelő családokat és a rászoruló várandós anyákat, és oldják meg belőle a rendkívül alacsony jövedelemből élő idősek és hajléktalanok étkeztetését.

A Magyar Nemzet legutóbb januárban írt arról, hogy késik a program, de akkor Balog Zoltán, a szociális ügyekért is felelős Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője elbagatellizálta a helyzetet, és azt mondta, nincs semmi gond, hiszen a program már decemberben elindult.

A valóság azonban az, hogy az RSZTOP négy alprogramjából csak egyet, a hajléktalanok étkeztetését sikerült elkezdeni decemberben, és azt is csak az ország egyik felében. A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy

a mélyszegénységben élő, kisgyermeket nevelő családok támogatása nemhogy országosan, de még a kiemelten rászoruló régiókban, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében sem kezdődött meg, pedig az első körben csak az itt élő tízezer rászoruló gyermeket kellene ellátni. A gyerekek élelmiszercsomagjaira ugyan már kiírták a közbeszerzést, de az még le sem zárult.

A hajléktalanok étkeztetése jelenleg úgy áll, hogy míg az EU naponta 4 ezer hajléktalan étkeztetését finanszírozná Magyarországon, addig jelenleg csak napi 3000 adag ételt osztanak ki a kelet-magyarországi közbeszerzés eredménytelensége miatt.

A Magyar Nemzet megkereste a a projekt lebonyolítóját, a Hajléktalanokért Közalapítványt, és ott azt mondták, hogy a kelet-magyarországi közbeszerzést várhatóan március közepén-végén írják ki újra, így 2017 végére már az ország keleti részén Borsod-Abaúj-Zemplénben, Hevesben, Nógrádban, Hajdú-Biharban, Jász-Nagykun-Szolnokban, Szabolcs-Szatmár-Beregben, valamint Bács-Kiskunban, Békésben és Csongrádban élő hajléktalanok is kaphatnak majd enni az EU pénzén.


Egymillió ember él hideg vagy teljesen fűtetlen lakásban Magyarországon. Ők láthatatlanabbak, mint az utcán fagyoskodó hajléktalanok, de ugyanolyan veszélyes számukra a tartós hideg. Sokszor nem csak a legszegényebbek, hanem lecsúszott középosztálybeliek is fagyoskodnak otthonukban. Andreáékat a gazdasági válság tette tönkre, ma sapkában alszanak, Bettináék pedig a főbérlőjükkel vesztek össze, aminek következtében a sütővel fűtik a lakást és lavórban fürdenek.

Sütővel fűtik fel a lakást, ronggyal gyújtják be a kályhát és majd minden nap tüzet raknak a közkutak alatt Miskolc legnagyobb szegénytelepének lakói. Lyukóvölgyet szinte megbénította a januári havazás, elmaradt a postás, a betegszállító, és korcsolyapályává váltak az utcák, amelyeket főleg a helyiek takarítanak. Hogyan vészelik át a szegények a rekordhideget?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!