Magyarország

2017.02.14. 09:15

Helikopterrel mentették ki a tiszacsegei komp éjjeliőrét

Tiszacsege - A hétvégén Tokajnál, hétfőn Tiszacsegén okozott bajt a Tisza folyó zajló jege.

Tiszacsege - A hétvégén Tokajnál, hétfőn Tiszacsegén okozott bajt a Tisza folyó zajló jege.

Az árvíz és a jégzajlás miatt nem jár Tiszacsege és Ároktő között az átkelőkomp. A tiszacsegei oldalon kellene kikötve pihennie. Ez így is volt egészen hétfő reggelig, amikor is az érkező, nagy mennyiségű jégtömeg elsodorta a vízi járművet, fedélzetén a szolgálatban lévő éjjeliőrrel.

A komp vastag drótkötelét szétpattintotta a jégtömeg. Szilágyi Sándor

Szilágyi Sándor, Tiszacsege polgármestere elmondta, hogy akkora erővel jött a zajló jégtömeg, hogy a vastag drótköteleket egyszerűen szétpattintotta, és a kompot olyan fél kilométeren át sodorta a Tiszán. „Aztán a komp a jégtáblák között megrekedt, és joggal tartanak a szakemberek attól, hogy egy újabb jégmozgás összeroppantja a járművet – tette hozzá.

Figyelmeztetnek

A komp további sorsa még ismeretlen, de az bizonyos, hogy a vízügy, a katasztrófavédelem és a rendőrség szakemberei azonnal elkezdték megszervezni. Végül is a honvédség helikoptere érkezett a helyszínre és – akciófilmbe illő jelenet kíséretében – kimentették a kompról a nagy bajba jutott éjjeliőrt, aki így megúszta a balesetet.

Az illetékes vízügyi igazgatóság a Tiszán levonuló és már elegendő bajt okozó jeges árvíz miatt arra számít, hogy még napokon át nagy mennyiségű jég és uszadék lesz majd jelen a Tisza Tiszacsege alatti szakaszán.

Felhívták a hajók, csónakok, úszóművek, stégek tulajdonosainak a figyelmét arra, hogy lehetőség szerint távolítsák el a mederből ezeket az eszközöket. Ha erre nincs mód, akkor ellenőrizzék, és ha kell, erősítsék meg a kötélzetet és a rögzítőelemeket.

A kompok és pontonhidak tulajdonosainak, üzemeltetőinek szintén számítaniuk kell vízszintváltozásra, jégre, uszadékra, ezért nekik is meg kell tenniük a szükséges intézkedéseket – hangzott a figyelmeztetés.

Honvédségi helikopterrel mentették a levonuló jeges ár által elsodort és a folyó közepén a jégtáblák közé szorult tiszacsegei komp fedélzetéről az éjjeliőrt | MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Tisza, Sajó és Bodrog

Tokajban – mint tudósítottunk – vasárnapra virradó éjjel történt meg a baj. A Tiszán érkező és tetőző jeges áradás visszaduzzasztotta a befagyott Bodrogot és a jeget rátolta a téli kikötőben veszteglő kisebb-nagyobb hajókra. A mozgásba lendült tömeg szinte végiggyalulta a partot, csónakokat, stégeket, fákat sodorva magával. A legnagyobb kár a vízügy kikötőjében keletkezett. Hétfőre nagyjából rendeződött a helyzet és megkezdődhetett a helyreállítás és a keletezett károk felmérése. Hogy mennyi is a valós kár, azt majd csak később, a jég teljes levonulása után lehet megállapítani.

Az árvíz miatt Magyarországon egyébként összesen 550 kilométeren van érvényben készültség. Hétfőre több helyen mérsékelték a harmadfokút, ám megyénkben a Tisza, a Sajó és a Bodrog egyes szakaszain – összesen 146 kilométeren – még mindig a legmagasabb a készültség, másodfokú pedig csak a Tiszán van 32 kilométeren. Emellett 372 kilométeren – a Tiszát, a Keleti-főcsatornát, a Lónyay-főcsatornát és a Bodrogot érintően – elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

Mérséklődik a veszély

A legfrissebb meteorológiai előrejelzések alapján a következő időszakban a vízgyűjtők nagyobb részén napközben fagypont felett alakul a hőmérséklet, de a hegyvidéki területeken, illetve Kárpátalján napközben is fagypont közelében vagy az alatt marad a hőmérséklet. Említésre méltó csapadék gyakorlatilag sehol sem várható. Ez az időjárás kedvező az árvízi helyzet szempontjából, jelentékeny mennyiségű újabb jégképződéshez nem lesz elég hideg, de ahhoz igen, hogy a folyók vízutánpótlása alacsony szinten maradjon – tudtuk meg az Országos Műszaki Irányító Törzs jelentéséből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!