Magyarország

2016.12.20. 16:28

Ferde szem

Nem csitul a nyilatkozat-/véleményháború a nemrégiben nyilvánosságra került legfrissebb PISA-teszt hazai eredményeivel kapcsolatban. Pap Gyula jegyzete.

Nem csitul a nyilatkozat-/véleményháború a nemrégiben nyilvánosságra került legfrissebb PISA-teszt hazai eredményeivel kapcsolatban. Pap Gyula jegyzete.

A gondosan előkészített felméréssorozat matematikai és természettudományi műveltség és szövegértés területén vizsgálja a 15 éves tanulók képességeit. A hazai tanulók eredményei lehangolóak, összevetve a három évvel ezelőttivel, jelentős romlást mutatnak. A pontosság kedvéért meg kell említeni, hogy ez a matek esetében nem igaz, ott tartjuk a nem túl magas korábbi szintet. Az első reakciók a megdöbbenést fejezték ki, az okkal ostorozott pedagógiai rendszerben keresték a hibát, a korábban sürgetett változást kérték számon sokan.

A hivatalosságok finomítani igyekeztek az eredményt, a teszt megközelítési módját kritizálva, és voltak, akik felvetették: miért kell ebben nekünk részt venni? Ez az irány az igazából veszélyes, mert ha itthon nagyítóval kell keresni olyan szakmai szervezetet, amely például oktatási, egészségügyi, gazdasági ügyekben képes adekvát, „építő jellegű” kritikát megfogalmazni és a külföldire ferde szemmel nézünk, leszóljuk, nem marad más, mint a propaganda.

A diákok pedig csak annyira emlékeznek majd pár év múlva, hogy a PISA valami ferdeséget jelent.

- Pap Gyula -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!