Magyarország

2016.11.01. 15:05

Kósa: folyamatosan emelkedik a bérszínvonal

Budapest - A bérszínvonal most is folyamatosan emelkedik, november-januárban állapítják majd meg, hogy lehet-e jelenleginél nagyobb mértékben növelni a reálbért, és mit jelent a további emelkedés a foglalkoztatásban, gazdasági egyensúlyban, növekedésben - mondta a Fidesz frakcióvezetője a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Budapest - A bérszínvonal most is folyamatosan emelkedik, november-januárban állapítják majd meg, hogy lehet-e jelenleginél nagyobb mértékben növelni a reálbért, és mit jelent a további emelkedés a foglalkoztatásban, gazdasági egyensúlyban, növekedésben - mondta a Fidesz frakcióvezetője a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Kósa Lajos hozzátette: mindezt a parlament újraindulásakor, február 15-én kell majd valamilyen módon, jogszabályi szinten megjeleníteni.

A fideszes politikus szerint olyan béremelés, amely után a magyar emberek azt mondják, "most már elégedett vagyok a béremmel", biztos nem lesz. Mindig lehet két forinttal többet keresni - mondta -, és "hajlamosak vagyunk elfelejteni, honnan indultunk". Emlékeztetett arra, hogy az év első 8 hónapjában 7,5 százalékkal nőtt a reálbér, és ezzel 44 hónapja folyamatos a növekedés.

Azt mondta: bár Magyarország az európai uniós országok közül nem a legfejlettebbek között van, de a hasonló adottságú országok feltételei alapján Magyarország jól teljesít. A nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője rámutatott: soha nem látott előrelépés történt, hogy bekövetkezzen a teljes foglalkoztatás, a foglalkoztatottak száma a korábbi 3,4 millióról 4,3 millióra nőtt, emellett a magyar munkaerő egy része, mintegy 340-350 ezer ember az unióban dolgozik.

Kósa Lajos hangsúlyozta: a bérpolitikát úgy kell alakítani, hogy a nem Magyarországon dolgozó magyar munkaerő száma kezelhető maradjon, nem úgy mint Bulgáriában, ahol a lakosság mintegy harmada elment az országból. Magyarországon ez az arány 10 százaléknál kevesebb, ami "belesimul az európai országok átlagába".

A frakcióvezető képtelenségnek nevezte azt, amit az ellenzék állít, hogy a "rettenetes" magyar élet-, munkahelyi és bérviszonyok, valamint azok kilátástalansága miatt "menekülnek el" sokan az országból. Kósa Lajos véleménye szerint akkor kell valamilyen magyarázatnak lennie arra, hogy a legnagyobb népesség, amely nem hazájában dolgozik, az a német, több mint 1,5 millióan nem a hazájukban dolgoznak.

- MTI -


Nem egyszerű téma, de milliókat érint. Az ember egy teljes harmadával kevesebb bért kap kézhez, mint amennyi a fizetése.

 

Már jövőre elkezdődhet és többéves lesz a járulékcsökkentés - ezt közölte az RTL Híradójával a Nemzetgazdasági Minisztérium, miután a legnagyobb szakszervezeti tömörülés 10,5 százalékos minimálbér-emelést követel a munkaerőhiány miatt.

A bevallók száma mellett a megszerzett jövedelem is nőtt 2015-ben, átlagosan 123 ezer forinttal kerestek többet a munkavállalók - mondta Tamásné Czinege Csilla, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes-államtitkára.

A különbség ráadásul folyamatosan növekszik a megyék között. Borsod, Hajdú-Bihar és Szabolcs megyében pedig egyre kevesebbet keresnek az emberek, itt még csökkent is a nettó átlagbér.

Magyarországon a munkáltatók csak három százalékkal költenek többet a dolgozókra, mint tavaly ilyenkor, míg Romániában tizenkét százalékkal.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb statisztikai eredményei alapján az elmúlt évben legjobban légi forgalmi irányítóként érte meg dolgozni hazánkban.

Az alapjövedelem ellentétes az emberi természettel, az élet teljesen máshogy működik – jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!