Magyarország

2016.09.28. 15:35

Nyolc hónapos terhes nőt rendeltek be határvadász-toborzóra

Budapest, Kaposvár, Marcali - A munkaügyi központban azt mondták neki, ha nem megy, kizárják a közmunkából. Prókai Eszter cikke az Abcúgon.

Budapest, Kaposvár, Marcali - A munkaügyi központban azt mondták neki, ha nem megy, kizárják a közmunkából. Prókai Eszter cikke az Abcúgon.

Egy kaposvári kismama hiába jelezte a toborzó előtt, hogy nyolc hónapos terhes, és hamarosan szülni fog, a munkaügyi központot ez sem hatotta meg, így is berendelték a rendőrségi határvadász-tájékoztatóra. Ezért a terhes nőnek oda-vissza száz kilométer kellett utaznia Marcaliba, hogy ott megtudhassa, mit tehetne Európa védelméért – írja a 444.hu.

Korábban a a Kisalföld írt arról, hogy a közmunkásoknak kötelező megjelenniük a határvadász-tájékoztatókon, mert ha nem mennek, kidobhatják őket a programból. Erre akkor a Honvédelmi Minisztérium úgy reagált, hogy „a megjelenteknek a szolgálat vállalása nem kötelező, ez egy lehetőség”.

Ezzel szemben a sorozásra behívott, terhes nő a Sonline.hu-nak azt mondta, pénteken kapott egy hivatalos papírt, amit az anyja vett át. Mivel nem akart száz kilométert utazni, így felhívta az illetékes munkaügyi központot, és jelezte, hogy nyolc hónaposan nem akar csak ezért buszozni.

Bár jeleztem, nagyon szívesen küldök orvosi igazolást, sőt leleteket is, közölték, hogy nem tehetnek semmit, mindenképpen meg kell jelennem, különben kizárhatnak a közmunkából, hiszen a törvény szerint a felajánlott lehetőségeket nem lehet visszautasítani. Így aztán hétfőn reggel kilenckor meg is jelentem, szerencsére a szüleim el tudtak vinni kocsival”

– mondta arról, hogyan utasították vissza.

Mikor aztán az előadást tartó rendőrök meglátták, hogy terhes, amit ilyenkor már tényleg nem nehéz észrevenni, közölték vele, hogy elég aláírnia a jelenléti ívet, és mehet is. Az útiköltségét persze nem térítették meg.


Ejtőernyőst faragna a honvédség a közmunkásokból

Lövészek, ejtőernyősök vagy akár a díszszázad tagjai is lehetnek azok a közmunkások és álláskeresők, akik jelentkeznek a honvédség által meghirdetett toborzásra. Bár a minisztérium tagadta, a kiküldött levelekből az derült ki, hogy ha valakit alkalmasnak találnak a katonai szolgálatra, de nem fogadja el az ajánlatot, az bukja a közmunkát és az összes támogatást is.

A közfoglalkoztatottak körében is toboroz a Magyar Honvédség, de a jelentkezés önkéntes: sem a megjelenés, sem a szerződéskötés nem kötelező - szögezte le a Honvédelmi Minisztérium hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Kötelező katonai toborzóra hívnak közmunkásokat - tudta meg a Kisalföld. A közfoglalkoztatottaknak azt írták, hogy aki nem fogadja el az állásajánlatot, azt 3 hónapra kizárhatják a közmunkaprogramból. A Honvédelmi Minisztérium viszont azt mondja, nem kötelező aláírni a katonai szerződést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!