Magyarország

2016.08.27. 17:24

56 meg a kocsma az eleve két külön fogalom

Demjén - Ferde szemmel néznek Demjénben a Simon családra, mióta a borozójuk kétmillió forintot nyert az állami romkocsma-pályázaton. A támogatásért cserébe Simonéknak az 56-os forradalommal kapcsolatos programokat kell szervezniük helyi fiataloknak, igaz, belőlük nem sok van, inkább nyaralásukat töltő családok térnek be a pincészetbe. Szurovecz Illés cikke az Abcúgon.

Demjén - Ferde szemmel néznek Demjénben a Simon családra, mióta a borozójuk kétmillió forintot nyert az állami romkocsma-pályázaton. A támogatásért cserébe Simonéknak az 56-os forradalommal kapcsolatos programokat kell szervezniük helyi fiataloknak, igaz, belőlük nem sok van, inkább nyaralásukat töltő családok térnek be a pincészetbe. Szurovecz Illés cikke az Abcúgon.

„Ez is elég romkocsma, mert harminc éve nem tudtam újítani rajta semmit” – nevetett Lendvai Albert, a demjéni Hegyeskő italbolt tulajdonosa, miközben a sörnyitóval újabb üveg Kőbányait feszegetett. Fél szemmel is észrevette, ha valamelyik asztalnál elfogyott a tartalék.

A hatszáz lelkes Heves megyei faluban ez a hely jelenti az állandóságot, néhányan már a rendszerváltás előtt is ide jártak. Lendvai több konkurens kocsma felbukkanását is megélte az elmúlt évtizedekben, de előbb-utóbb mindegyik bezárt, úgy emlékszik, a Sólyom is csak egy évig bírta. Márpedig az ő emlékezetében hajlamos bízni az ember, a helyiek is csak Tisztelendő úrként emlegetik. Nem mintha valamiféle pap lenne, inkább azért, mert bármilyen témától képes eljutni Weöres Sándorig és Hamvas Béláig, a falra még néhány idézetet is kitűzött. “Abban bíztam, majd elviszik a vendégek útravalónak, de hát eszükben sincs” – mutatott csalódottan a papírfecnikre.

A Hegyeskő italbolt hamarosan 31 éves lesz | Fotó: Ferenczy Dávid

Tavaly nyáron újabb rivális nyitotta meg a kapuit, alig néhány száz méterre a Hegyeskőtől. Ez nem klasszikus kocsma, hanem borospince, a neve is Demjéni Fröccs Forrás lett. Külön önkormányzati engedély kellett, hogy használhassák a falu nevét. Kívülről alig feltűnő, hogy odalent faasztalok és Eger környéki borok várják a vendégeket.

A borospince alig egy évvel az alapítása után kétmillió forintos állami támogatást nyert az 1956-os Emlékbizottság pályázatán, amelyet kifejezetten romkocsmák számára írtak ki, hogy az ott létrejövő 56-os dekorációk és programok könnyebben eljussanak a fiatalokhoz. A bizottság összesen 16 millió forintot osztott ki erre a célra, a demjéni mellett egy zalaegerszegi, egy szegedi, egy nyíregyházi és egy szentpéterfai kocsmának, valamint a budapesti Dürer-kertnek.

Felbolydult a falu

“A házinéni azt mondta, nincs itt semmi, csak ugrálóvár meg a fürdő” – kortyolt a sörébe Zoli, nem sokkal azután, hogy barátnőjével együtt elfoglalták a szállásukat egy vendégházban. Amikor találkoztunk, még nem volt idejük szétnézni, ezért a borozóról sem hallottak. “Biztosan nem akarta a néni a kocsmával kezdeni, nehogy rosszat gondoljunk róla”. Zoliék néhány napra érkeztek Demjénbe, hogy legyen idejük szétnézni a közeli Egerszalókon is.

A borozó bejárata kívülről | Fotó: Ferenczy Dávid

Sokan tesznek így, köztük külföldiek is, ezért a faluban egymást érik a panziók és a vendégházak, évek óta szinte mindenki ebből próbál megélni. A fürdő parkolójában szlovák, román, holland, német és lengyel rendszámú autókat is láttunk, a legtöbben családostul jöttek nyaralni. “Estefelé szoktak átszállingózni hozzánk, de ma jó idő van, lehet, hogy tovább fürdenek” – mondta a Fröccs Forrásban nyári munkán dolgozó Tamás, amikor este hét körül találkoztunk vele. Akkor még csak őt és két barátját találtuk a pincében.

Tamás Tápiószecsőről származik, de idén az egész nyarat Demjénben töltötte. A munkájáért cserébe szállást is kapott a kocsmát alapító Simon Lajos Szabolcs panziójában, a Napraforgóban. Szerinte helyben nincs túl sok fiatal, úgyhogy bizonyára a fürdővendégeket célozták a borozó megnyitásával. “Ha lejössz ide pár napra, hamar rájössz, hogy hiába fürdesz egész nap, utána nem sok mindent tudsz csinálni”. Tamás szerint nagyon változó, hogy mikor bukkannak fel a vendégek, volt már, hogy egy 15 fős lengyel társaságtól zengett a terem, máskor meg csak egy-két ember ugrik be néhány palack kimért borért.

“Végül is van rá igény, hallom, hogy mennek oda fiatalok” – mondta a nyugdíjas Mária, akivel a dohánybolt teraszán futottunk össze. Szerinte azért is volt jó húzás, mert a Hegyeskő egy régi, leromlott hely, ahová csak a törzsvendégek járnak, a fürdő miatt viszont sokan vágynak másféle szórakozásra. “Demjén nem egy szegény falu, fejlődik is szépen, és egyre többen döntenek úgy, hogy nem költöznek el, inkább itt próbálnak meg boldogulni. Iskolánk az nincs, de sok családban van 2-3 gyerek, reméljük, az is újranyílik majd”.

Demjénben giga játszótér is várja a turistákat | Fotó: Ferenczy Dávid

Simonék pályázati sikerére viszont Mária is felkapta a fejét. “Éppen az ábécében vásároltam valamelyik reggel, amikor hallom, hogy kérdezik egymástól az emberek: olvastad az újságot, láttad, mi van benne? Haza is mentem, kivettem a postaládából, akkor olvastam” – mesélte.

Mária szerint a falu felbolydult a hírre, sokan eleve ferde szemmel néztek a Simon családra, mióta több panziójuk után megnyílt a pincéjük, most meg itt ez a pályázat is. “56 meg a kocsma az nekem eleve két külön fogalom. Miért nem tartanak rendezvényeket a kultúrházban? Oda is bemennének a fiatalok” – bosszankodott. “Nem véletlenül az a neve, ami, ott fröccsözni lehet. Nem oda való az ilyesmi”.

Fotó: Ferenczy Dávid

A pályázatot az 1956-os Emlékbizottság megbízásából a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány írta ki vendéglátóegységek számára. Külön kikötötték, hogy csak olyan hely nyerhet, amelyet a közalapítvány szakmai bíráló bizottsága romkocsmának minősített, azt viszont nem írták le, mit jelent számukra a romkocsma, leszámítva, hogy ezek a “fiatal nemzedékek kedvelt találkozóhelyei”.

Az 56-os emlékév oldalán azt írják, a Fröccs Forrás “10 db kétoldalas paravánon mutatja be az 1956-os forradalom előkészítésétől a megtorlásig tartó időszakot. Előadásokat, felolvasóesteket, koncerteket rendeznek a fiatalok népszerű szórakozóhelyén”. Ennek egyelőre nincs nyoma, a tulajdonos hétfőn a HírTV-nek azt mondta, azért, mert csak most érkezett meg a pénz a számlájukra. A kocsma dolgozói nem tudták megmondani, pontosan milyen dekorációk és programok várhatók.

Hadajkodás is előfordul

“Csak hétvégente megyek a pincébe, amikor a lány pultosok vannak. Lánypárti vagyok” – mosolygott Tibor vígkedélyűen a szakálla alatt. Máriához hasonlóan ő is tősgyökeres demjéni, de a nyugdíjas nővel ellentétben hamar kipróbálta az új kocsmát. Szereti, hogy hétvégente zenés buli van, és hogy énekelve mulatnak a fiatalok. “A hadajkodást viszont nem szeretem, előfordulnak veszekedések. Nem minden fiatal tudja, hol a határ”.

Tibor mindkét kocsmát szívesen látogatja | Fotó: Ferenczy Dávid

Tibor jól ismeri a Hegyeskő italboltot is: “majdhogynem én is közéjük tartozom” – mondta. Annyira, hogy pontosan tudja, közeledik a kocsma 31. születésnapja, lesz is buli a törzsvendégeknek. “Most is arrafelé tartok, csak a lányomtól jövök, azért vagyok ilyenkor az utcán”.

Ottjártunkkor telefonon kerestük Simon Lajos Szabolcs tulajdonost, aki azt mondta, a pályázattal kapcsolatban tulajdonostársa, Szabó Péter az illetékes. Ő írásban kérte a kérdéseinket, ezért e-mailben érdeklődtünk arról, miért tartották fontosnak, hogy részt vegyenek a pályázaton, hogy mi tehette őket alkalmassá, és hogy szerintük mi számít romkocsmának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!