Magyarország

2016.05.23. 13:13

Beteg gyerekeket kényszerítenek a sárba a magyar határon

Budapest, Röszke, Tompa - Orvosi ellátás nélkül, betegen, mocsokban várakozik a magyar határon több száz menedékkérő, akik legálisan próbálnak bejutni az országba. Sok köztük az idős ember és a gyerek, vécé nincs, a nők a bozótosban végzik a dolgukat. Jávor Benedek PM-es európai parlamenti képviselő május elején járt a röszkei és a tompai tranzitzónáknál. Szurovecz Illés cikke az Abcúgon.

Budapest, Röszke, Tompa - Orvosi ellátás nélkül, betegen, mocsokban várakozik a magyar határon több száz menedékkérő, akik legálisan próbálnak bejutni az országba. Sok köztük az idős ember és a gyerek, vécé nincs, a nők a bozótosban végzik a dolgukat. Jávor Benedek PM-es európai parlamenti képviselő május elején járt a röszkei és a tompai tranzitzónáknál. Szurovecz Illés cikke az Abcúgon.

Laila 3 gyerekkel és a férjével Szíriából érkezett. A legkisebb 4 hónapos, magas láza van. Egy hete táboroznak az esőben a kerítés túloldalán Tompánál, arra várva, hogy egyáltalán beadhassák menekültkérelmüket a magyar hatóságoknak”

– írta Facebook-oldalán Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért európai parlamenti képviselője, aki hétfőn látogatott el a röszkei és a tompai tranzitzónához Rebecca Harmsszal, a Zöldek EP-frakcióvezetőjével. Az Abcúgnak utólag azt mondta, mocsokban, a sárban dagonyázva, vagy épp a tűző napon töltenek heteket azok az emberek, akik legálisan próbálnak bejutni az országba. A képviselő embertelen, Európához méltatlan állapotokról beszélt. Szerinte a kormány egyrészt fölöslegesen teszi ki újabb megpróbáltatásoknak azokat a tömegeket, akik már amúgy is sokat szenvedtek, másrészt az intézkedések arra is alkalmatlanok, hogy bármitől megvédjék az európai és a magyar embereket.

Fotó: Járdány Bence

A kerítés tavalyi felhúzása óta a menedékkérők a röszkei és a tompai tranzitzónán keresztül jöhetnek be legálisan Magyarországra. Itt adhatják be a menedékkérelmüket, és itt kell megvárniuk a sokszor hetekig elhúzódó eljárás végét is. Akiről a hatóságok úgy látják, hogy alkalmas menekült státuszra, az továbbállhat valamelyik nyitott menekülttáborba. Csakhogy a menekültügyi hatóság olyan kis létszámban van jelen a határon, hogy képtelen kezelni a helyzetet, így sokan hetekig várakoznak a tranzitzóna előtt, mire egyáltalán beadhatják a kérelmüket. “A kapacitás növelésével tartható lenne a helyzet, mert nincs a határnál kezelhetetlen mértékű nyomás” – mondta Jávor.

A képviselő úgy látta, a hatóság napi húsz-harminc embert enged be a tranzitzónába, ami az érkezők számához képest kevés. “Tompán nagyjából 160-an, Röszkén 30-40-en várakoztak a zóna előtt. Volt köztük olyan, aki előző este érkezett, és olyan is, aki hetek óta ott várt a senkiföldjén” – utalt Jávor arra, hogy ez a terület már a kerítésen túl van, de hivatalosan még Magyarországhoz tartozik.

Fotó: Járdány Bence

“Főleg a sérülékeny csoportok, vagyis a betegek, idősek és a családosak választják a legális utat, mert úgy látják, ez kevésbé kockázatos. Ezek az emberek a sárban dagonyáznak, szemétből rakott tűznél melegednek, nincs hol mosakodjanak, és nincs vécéjük sem. Ez egyrészt közegészségügyi kockázatot jelent, másrészt méltatlan, hogy mohamedán nők kénytelenek a bozótosban végezni a dolgukat” – mondta Jávor. “Tömegével láttam beteg gyerekeket, volt egy 7-8 év körüli gyermekbénulásos fiú és egy szemfertőzéses gyerek is, aki nem tudta kinyitni a szemét. Találkoztam egy idős cukorbeteg nővel is. Ők mind sürgős orvosi ellátásra szorulnának”.

Jávor szerint a hatóság napi egy hideg élelmiszercsomagot oszt ki a várakozók közt, ami arra elég, hogy senki ne haljon éhen. Vannak, akik megunják a várakozást, és mégis az embercsempészeket választják, mert úgy gyorsabban eljuthatnak Németországba. “A kormány ezzel azt üzeni a menedékkérőknek, hogy nem érdemes a legális utat választani. Hazudnak, amikor azt állítják, hogy fellépnek az embercsempészek ellen. Valójában éppen az embercsempészek karjaiba lökik ezeket az embereket” – mondta. A zóna előtti területen civilek próbálnak segíteni az embereknek, Jávor főleg szerb önkéntesekkel találkozott, például az Orvosok Határok Nélkül tagjaival.

Fotó: Járdány Bence

A tranzitzónában valamivel jobb a helyzet, itt napi háromszor kapnak ételt, van tisztálkodási lehetőség és vécé is, de Jávor szerint iszonyatos a zsúfoltság. “Egy konténerben öt embert helyeznek el. Ezzel még a magyar börtönökre előírt fő/négyzetméter arányt sem teljesítik”.

A képviselő szerint a helyzet azt is bizonyítja, hogy a kormány hiába hivatkozik terrorveszélyre, valójában nem tudja megvédeni az országot. “Aki bejut a zónába, legfeljebb 21 napig tartózkodhat bent. Ha elsőre elutasítják a kérelmét, és fellebbez, akkor a döntést már egy nyitott menekülttáborban kell megvárnia, ahonnan bármikor eljöhet. Sokan innen nyomtalanul eltűnnek, tehát a kormány nem véd meg senkit, de közben súlyos szenvedést okoz olyanoknak, akik már amúgy is sokat szenvedtek”.

Fotó: Járdány Bence

Jávor számára a tragikus állapotokon túl az is megdöbbentő volt, hogy a menedékkérők türelemmel várták a helyzetük javulását. “Sokan még mindig bíznak abban, hogy sikerül leadniuk a kérelmüket, és legálisan juthatnak be az EU-ba, előbb-utóbb Németországba. A magyar határig mindenki embercsempészekkel jut el, de ez valójában kínszenvedés számukra, ezért ők sem erre törekednek” – mondta.

“A helyzet mutatja, hogy a kormány mennyire nem érti a menekültválságot. Attól, hogy az emberek ott várnak három hétig a bejáratnál, még nem lesz kevesebb menekült, legfeljebb illegálisan, más útvonalon fognak bejutni az EU-ba. Lehet kritizálni az európai menekültpolitikát, amiért alacsony hatékonyságú, de legalább a gyökereinél próbálja kezelni a problémát. Eközben a magyar kormány úgy tesz, mintha attól megoldódna a menekültválság, hogy hároméves lázas gyerekekkel szórakozunk a határon. Ez egy ostoba, cinikus és gonosz hozzáállás” – mondta Jávor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!