Magyarország

2016.04.11. 18:11

Rossz kórházi körülmények miatt halt meg egy csecsemő a Szent Imre Kórházban

Budapest - Az ombudsman vizsgálata szerint a vajúdó nőt bepelenkázták és le is kötötték, az ápolók pedig csak akkor vették észre, hogy megindult a szülés, amikor a gyerek feje és karja már látható volt. Prókai Eszter cikke az Abcúgon.

Budapest - Az ombudsman vizsgálata szerint a vajúdó nőt bepelenkázták és le is kötötték, az ápolók pedig csak akkor vették észre, hogy megindult a szülés, amikor a gyerek feje és karja már látható volt. Prókai Eszter cikke az Abcúgon.

Tavaly márciusban a Blikk számolt be arról, hogy egy nő Szent Imre Kórház Pszichiátriai Osztályán adott életet gyermekének, akinek a hír szerint a gyermeke halva született meg. A cikk akkor arról számolt be, hogy a nőt nem vitték át a szülészetre, hanem csak egy függönnyel választották el a többi betegtől a szülés idejére – írja a 444.hu.

A kórház vezetősége az esetet követő napon hívta a rendőrséget, és jelentette az esetet. A hatóság közigazgatási eljárásban kezdte vizsgálni a szülést, de bűncselekmény ekkor nem merült fel. Az alapvető jogok biztosa hivatalból indított vizsgálatot, és több hónap munka után arra jutott, hogy a gyerek nem halva született, hanem a körülmények miatt vesztette életét.

A biztos be nem jelentett helyszíni ellenőrzést is tartott a kórházban. Az ombudsmannak küldött dokumentációból egészen megdöbbentő részletek derülnek ki:

  • a részleg munkatársai annak ellenére nem észlelték a vajúdást illetve a szülés megindulását, hogy az állapotos nőt a krízismegfigyelőben helyezték el
  • a nő pelenkázva volt, és le is kötötték (vajúdás idejére is)
  • az ápolók csak akkor észlelték a szülés megindulását, amikor a gyermek feje és karja már látható volt.
  • Az ombudsman szerint a hatósági boncolás alapján tény, hogy “a gyermek élve született, halála a vajúdás és a szülés nem megfelelő körülményei miatt következett be.”

    A biztos szerint az állam objektív életvédelmi kötelezettségéből adódóan szükséges olyan általános eljárásrend megalkotása, ami az ellátást igénylő anya, a magzat és az újszülött biztonságát egyaránt szavatolja. A vizsgálatot folytató pszichiáter szakfelügyelő főorvos szakvéleményében az szerepel, hogy indokolt a hazai gyakorlat felülvizsgálata.

    Még a vizsgálat idején jelzés érkezett az ombudsmanhoz arról, hogy az osztály túlzsúfolt, olyannyira, hogy a folyosón kell néha betegeket elhelyezni. Ezzel kapcsolatban a biztos azt állapította meg, hogy súlyos alapjogi visszásságokat eredményez az, amikor a pszichiátria azért fogad betegeket, mert más osztályok nem tudják vagy akarják fogadni őket.


    Budapest - Súlyos alapjogsértéseket és komoly hiányosságokat tárt fel az alapvető jogok biztosa hivatalból lefolytatott vizsgálata során egy a budapesti Szent Imre kórház pszichiátriai osztályán szülő nő ügyében.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!