Magyarország

2016.04.22. 16:30

Pénzhiány és időhúzás rontja a rákbetegek túlélési esélyeit

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Nem finanszírozza az OEP az újabb, hatékonyabb, de drága rákgyógyszereket, amik évekkel meghosszabbíthatják egy-egy beteg életét. Méltányosságból ugyan lehet igényelni támogatást ezekre, de az eljárás bürokratikus és hosszadalmas, közben a rák csak nő. Ballai Vince cikke az Abcúgon.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Nem finanszírozza az OEP az újabb, hatékonyabb, de drága rákgyógyszereket, amik évekkel meghosszabbíthatják egy-egy beteg életét. Méltányosságból ugyan lehet igényelni támogatást ezekre, de az eljárás bürokratikus és hosszadalmas, közben a rák csak nő. Ballai Vince cikke az Abcúgon.

Pénzhiány miatt nem tud, vagy nem hajlandó finanszírozni számos új, a nemzetközi piacon már bevált, innovatív gyógyszert az Országos Egészségpénztár – írja az Index. A lap szerint a több országban is sikerrel használt készítmények hosszú hónapokkal növelhetnék meg a túlélési előnyt, és akár öt évvel is a paciensek – különösképp az előrehaladott állapotú emlőrákos betegek – élettartamát, ha az érintettek könnyebben hozzájutnának.

Ez azonban nehézkes. Az OEP ugyanis évek óta nem bővíti a támogatott szerek listáját, és nem finanszírozza ezeket az újabb, és kétségkívül drága készítményeket. Az egyetlen módszer, ha az érintett külön eljárásban egyedi támogatásért foylamodik az egészségpénztárhoz.

Az OEP honlapja szerint ezt az egyéni méltányossági támogatást a betegek jóléte érdekében hozták létre, ám az Index által megkeresett orvosok jó része és az érintett családok úgy látják, hogy valójában nem segítséget kaptak, hanem átláthatatlan bürokráciát, a méltányosság helyett megaláztatást, és halálos ítélettel felérő időhúzást.

Nem tudni például, pontosan mekkora keret áll idén rendelkezésére az OEP-nek, hogy finanszírozza az ilyen egyedi kérelmeket. Tavaly 6,5 milliárd forintot fordítottak erre, ami idénre a lapnak nyilatkozó orvosok szerint közel felére csökkent, amin sok ember élete múlhat. Az sem világos, hogy a beérkező kérelmeknek mekkora részét utasítják vissza. Csak azt tudni, hogy a pénz nem elég az összes igény kielégítésére.

A legnagyobb probléma a lap szerint azonban az a már-már embertelen bürokratikus bánásmód, amivel az ilyen támogatást igénylők szembesülnek a hivatalnál. Eleve a huszonegy napra vállalt elbírálás rendre inkább harminc napig vagy még tovább húzódik, és megtalálni sem egyszerű azt az irodát, ahol le kell adni a kérelmet. A kérelemhez ráadásul sok és bonyolult nyomtatványt kell kitölteni, amihez, ha nem elég, hiánypótlást kérnek, amivel újraindul a határidő.

“Tologatják a papírokat, megy az időhúzás, közben a rák növekszik” – mondta egy orvos a lapnak. Az orvos szerint a rákbetegek esetében nagyon fontos az idő, mert minél később kezdődik a kezelés, annál kevésbé lehet eredményes.


Az ombudsman vizsgálata szerint a vajúdó nőt bepelenkázták és le is kötötték, az ápolók pedig csak akkor vették észre, hogy megindult a szülés, amikor a gyerek feje és karja már látható volt.

A legtöbb szülő sámlin, jó esetben kerti széken tölti az éjszakát beteg gyereke mellett, mert a kórházak többsége nemhogy ágyat, általában matracot sem tud biztosítani számukra. Néhány anyuka ezért matracokra kezdett pénzt gyűjteni a Facebookon, ahol néhány hét alatt másfél millió forintot szedtek össze. A legtöbb kórház örül az adománynak, de van, ahol a biztonság kedvéért inkább elutasítják.

Összevissza küldözgettek az orvosok egy agyhártyagyulladásos kislányt Heves megyében, majd téves diagnózist állítottak fel. A kislány egy napra rá meghalt.

Hónapok óta hiába várt több ápoló is arra, hogy megkapja tavaly év végén elmaradt fizetését. Szóltak a munkaügynek, majd a Magyar Államkincstárnak, volt munkaügyi vizsgálat, ami után az Állami Számvevőszékhez küldték őket, ahol a Nemzetgazdasági Minisztériumot ajánlották nekik. Most a kórházuk a saját szakállára kifizeti az elmaradt összegeket.

Már most is sok háziorvos dolgozik úgy, hogy betöltötte a nyugdíjkorhatárt, ezért egy-két éven belül százával szűnhetnek meg praxisok, öt éven belül pedig megfeleződhet a körzeti háziorvosok száma.

“Bármit csinálnak, nincs és nem lesz elegendő orvos ahhoz, hogy a jelenlegi egészségügyi ellátási struktúrát fenntartsák”- ismerte el Beneda Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkára Siófokon, a Magyar Kórházszövetség XXVIII. kongresszusán.

Az egészségügyben uralkodó állapotok miatt több nyílt levelet is megfogalmazó orvoscsoport szerint a magyar kórházakban az eszköz- és az alapvető higiéniás feltételek hiánya oda vezet, hogy emberek százai veszítik életüket bakteriális fertőzések miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!