Magyarország

2016.04.07. 15:18

Meghalt egy beteg kislány, mert nem fogadta az orvos

Budapest, Eger, Tarnabod - Összevissza küldözgettek az orvosok egy agyhártyagyulladásos kislányt Heves megyében, majd téves diagnózist állítottak fel. A kislány egy napra rá meghalt. Albert Ákos cikke az Abcúgon.

Budapest, Eger, Tarnabod - Összevissza küldözgettek az orvosok egy agyhártyagyulladásos kislányt Heves megyében, majd téves diagnózist állítottak fel. A kislány egy napra rá meghalt. Albert Ákos cikke az Abcúgon.

Két orvost vontak felelősségre szerda délután az Egri Járásbíróságon, amiért még januárban részük volt abban, hogy egy hathónapos tarnabodi kislány nem kapott megfelelő orvosi ellátást, és ezért meghalt fertőző agyhártyagyulladásban.

A Népszabadság tudósítása szerint a 41 fokos lázban szenvedő kisgyereket éjnek évadján keresztbe-kasul küldözgették fél Heves megyén anélkül, hogy bárki megállapította volna, hogy komoly baja van. Az éjszakai ügyeletes hevesi orvos nem nézte meg, az egri kórházban sem a sürgősségi, sem a gyerekosztályon nem fogadták, az egri orvosi ügyeleten pedig egyszerű torokgyulladást diagnosztizáltak nála. A kislány egy napra rá meghalt.

Az, hogy a kislánynak kiütések vannak a testén, és ez a fertőző agyhártyagyulladás egyik tünete, elsikkadt a protokollban. A lap szerint az egri ügyeleten a kislányt végül fogadó és megvizsgáló orvos szúnyogcsípésnek nézte a piros kiütéseket, hiába hívta fel rájuk külön is a figyelmet a kislány nagymamája. Hazaküldte őket, a kislány pedig reggelre már olyan súlyos állapotba került, hogy hiába ment érte végre mentő, az egri kórházban már nem tudták megmenteni az életét.

A bíróság ítélete szerint az egri ügyeleten szolgálatot teljesítő orvos téves diagnózist állított fel, de az jelen esetben nem büntethető, mert a tőle elvárható alapossággal nézte meg a beteget, csak rossz következtetésre jutott. Őt ezért felmentették. A hevesi ügyeletest viszont, aki el se látta a beteget, bűnösnek találták foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés bűntette miatt, s 200 napi elzárásnak megfelelő büntetési tételt, azaz 600 ezer forintnyi pénzbírságot szabtak ki rá, valamint meg kell fizetnie az 570 ezer forintos perköltséget. Ő fellebbezett a bűnösség megállapítása ellen, az ügyész pedig három nap gondolkodási időt kért, így az ítélet nem jogerős.

A kislány édesapja végigülte a tárgyalást, amelynek végén azt mondta, megnyugvást nem, de egy kis elégtételt érez, amiért legalább azt kimondták: valaki bűnös a kislánya halála miatt.


Videó: Meghalt a csecsemő, pénzbírság az orvosnak

Forrás: rtl.hu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!