Magyarország

2016.04.05. 18:18

„Garázsrendelőkben” kell segítséget nyújtani - Magyar orvosi misszió indult Ugandába

Budapest - Orvos, mentőtiszt, koordinátor, önkéntes segítő a missziós egészségügyi csapatban.

Budapest - Orvos, mentőtiszt, koordinátor, önkéntes segítő a missziós egészségügyi csapatban.

Tizenharmadik orvosi misszióját indította útnak hétfőn a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről a Magyar Afrika Társaság azzal a céllal, hogy az öttagú csoport kint tartózkodásának ideje alatt hatékony egészségügyi szolgálatot lásson el egy szegény Közép-afrikai ország, Uganda fővárosában és annak kiterjedt körzetében.

Az indulás előtt dr. Bagdi Zita általános orvos, dr. Kapi Zsófia fül-orr-gégész, Gáspár Attila mentőtiszt, Kovács Bernadett koordinátor és Kovács Dániel önkéntes segítő elmondták, hogy az egy hónap során a közvetlen orvos-egészségügyi ellátáson túl különböző szűréseket végeznek, a heti ötnapos, napi nyolcórás munkatervükben felvilágosító tevékenységet is ellátnak. Ugandában ugyanis az előzetes ismereteik szerint a leggyakoribbak a bőr- és nemi betegségek, de gyógyítaniuk kell jelentős számban a TBC-vel, maláriával küzdő betegeket is. A csapat tagjai átlagosan napi ötven rászorulónak nyújthatnak orvosi segítséget a gyógyuláshoz. A misszió majd’ minden tagja járt már részben más országokban, illetve Afrikában hasonló küldetésben és ahogy elhangzott, ez számukra igazi elhivatottságot jelent, valódi kihívást, hátrahagyva itthoni munkájukat.

Az indulás előtt tartott sajtótájékoztatón kitértek arra is, hogy missziós tevékenységüket nonprofit keretek között látják el, köszönhetően a jelentős hazai szponzorációnak. A csapat poggyászát döntően nem a személyes úti és kinti tartózkodásukhoz nélkülözhetetlen kellékek tették ki, hanem az ugandai rászorulóknak szánt egészségügyi felszerelések és ruházat. Munkájuk hatékonyságát a Magyar Afrika Társaság helyi Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ is segíti.

ÉM-NJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!