Magyarország

2016.03.30. 20:52

Kúria: indulhat az aláírásgyűjtés Kész Zoltánnak a kampányfinanszírozás átalakítására vonatkozó népszavazási kérdésében

Budapest - Megkezdődhet az aláírásgyűjtés a kampányfinanszírozás átalakításáról szóló népszavazási kezdeményezéshez, miután a Kúria szerdán jogerősen helybenhagyta a kérdés hitelesítéséről hozott választási bizottsági határozatot.

Budapest - Megkezdődhet az aláírásgyűjtés a kampányfinanszírozás átalakításáról szóló népszavazási kezdeményezéshez, miután a Kúria szerdán jogerősen helybenhagyta a kérdés hitelesítéséről hozott választási bizottsági határozatot.

Kész Zoltán független országgyűlési képviselőnek a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB) hitelesítésre benyújtott kérdése úgy szólt: "Egyetért Ön azzal, hogy az országgyűlési képviselők választásán minden pártlistát állító párt köteles legyen a Magyar Államkincstárnak visszafizetni a számára közpénzből juttatott kampánytámogatást, ha a pártlista nem szerezte meg az országos listákra leadott érvényes szavazatok legalább 2%-át?".

Az NVB január 18-ai ülésén egyhangú döntéssel hitelesítette a népszavazási kérdés aláírásgyűjtő ívét. A vitában Patyi András, a testület elnöke megjegyezte: a kérdés olyan kötelezettséget kíván bevezetni, amely az egyéni jelöltekre már fennáll. A hitelesítő határozatot azonban a Kúrián megtámadta a Magyar Munkáspárt, arra hivatkozva, hogy a hitelesített kérdésre adható olyan válasz is, amely alapján kötelezhető lesz a közpénzből juttatott kampánytámogatás visszafizetésére az a párt, amely nem szerzi meg az országos listára leadott szavazatok 2 százalékát, ez pedig nem felel meg az esélyegyenlőség alaptörvényi követelményének.

A Kúria szerdán, internetes oldalán közzétett végzésében elutasította a felülvizsgálati kérelmet és helybenhagyta az NVB hitelesítő határozatát, tekintettel arra, hogy a bíróság úgy ítélte meg, az Alaptörvényben foglalt esélyegyenlőség elvét nem sérti a kampánytámogatás választási eredmények alapján történő utólagos rendezése.

A Kúria megjegyezte azt is, hogy a választási eredmények alapján a közpénzből juttatott kampánytámogatások utólagos rendezése alkalmazott megoldás a különböző pártfinanszírozási rendszerekben.

A Kúria döntésével jogerőre emelkedett az NVB hitelesítő határozata. A Kúria döntését meg kell jelentetni a Magyar Közlönyben, majd a megjelenéstől számított öt napon belül a Nemzeti Választási Iroda elnöke átadja a szervezőknek a hitelesítő záradékkal ellátott aláírásgyűjtőív-mintapéldányt. A népszavazási kezdeményezést csak erről az ívről készített másolaton lehet támogatni.

A szervezőknek 120 napjuk van összegyűjteni a népszavazás kiírásához szükséges 200 ezer aláírást.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!