Magyarország

2015.08.18. 17:12

Iszapömlés – Jobbik: a legfőbb ügyész vizsgálja felül a döntést!

Budapest, 2015. augusztus 18., kedd (MTI) - A Jobbik azt kéri a legfőbb ügyésztől, hogy szakmailag vizsgálja felül a devecseri vörösiszapömléssel kapcsolatos vád módosítását.

Budapest, 2015. augusztus 18., kedd (MTI) - A Jobbik azt kéri a legfőbb ügyésztől, hogy szakmailag vizsgálja felül a devecseri vörösiszapömléssel kapcsolatos vád módosítását.

Kepli Lajos, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője keddi budapesti sajtótájékoztatóján bírálta, hogy az ügyészség több ponton is enyhített a vádiraton.

Az elmúlt öt évben senkit nem vontak felelősségre, senki nem ül börtönben és nem zároltak magánvagyonokat - sorolta.

Kitért arra is, hogy a balesetet vizsgáló parlamenti bizottság volt elnökeként helyeselte az eredeti vádiratot, és a testület nagy többséggel elfogadott jelentése is ugyanazon megállapításokra jutott.

A jobbikos politikus azt mondta: attól tart, hogy a végén senkit nem fognak felelősségre vonni. Szóvá tette, hogy miközben a vád eleinte halált okozó veszélyeztetés volt, ma különösen nagy vagyoni hátrányt okozó közveszély-okozás, miközben tíz ember életét vesztette.

Kepli Lajos azt is bírálta, hogy az új vádirat alapján nem volt előrejelezhető a baleset, miközben a megengedettnél jóval nagyobb mennyiségű vörösiszap volt a tározó kazettában, és nem sűrű állagú, hanem híg lé.

Értékelése szerint a Mal Zrt. akkori vezetőinek minden szava cáfolható, az érintettek nem segítettek beazonosítani az iszapot, és a tragédia másnapján is azt hangoztatták, hogy az nem jelent veszélyt. A vádlottak szerencséjének nevezte, hogy Magyarország "következmények nélküli ország".

A Veszprémi Törvényszéken hétfőn több pontban módosították a vádat a devecseri vörösiszapömlés feltételezett felelősei ellen zajló per tárgyalásán.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!