Magyarország

2015.07.07. 19:27

Vasárnapi pihenőnap - Az MSZP újra beadta népszavazási kezdeményezését

Budapest, 2015. július 7., kedd (MTI) - Az MSZP kedden változatlan formában benyújtotta az üzletek kötelező vasárnapi zárva tartásának eltörlését célzó népszavazási kezdeményezését a Nemzeti Választási Irodának (NVI), így szerintük a kérdés most már biztosan a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elég kerülhet.

Budapest, 2015. július 7., kedd (MTI) - Az MSZP kedden változatlan formában benyújtotta az üzletek kötelező vasárnapi zárva tartásának eltörlését célzó népszavazási kezdeményezését a Nemzeti Választási Irodának (NVI), így szerintük a kérdés most már biztosan a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elég kerülhet.

A szocialisták lépését a kezdeményezést leadó Lukács Zoltán frakcióvezető-helyettes jelentette be újságíróknak, a választási iroda budapesti épülete előtt.

Kiemelte, az MSZP teljesen biztos abban, hogy hamarosan népszavazást lehet majd tartani a vasárnapi zárva tartásról. A szocialisták akár már ősszel elkezdhetik az aláírásgyűjtést, amennyiben a választási bizottság átengedi az MSZP teljesen törvényes kezdeményezését - fejtette ki Lukács Zoltán.

Az NVI vasárnap arról tájékoztatta az MTI-t, hogy azért nem az MSZP kérdését terjesztik a választási bizottság elé, mert az ellenzéki párt idő előtt nyújtotta be kérdését. A választási iroda döntését azzal indokolta, hogy a szocialista párt még a Kúria egy másik, hasonló kérdésben hozott jogerős, elutasító határozatának nyilvánosságra hozatalát megelőzően nyújtotta be kérdését, így azt nem vehette figyelembe.

Lukács Zoltán erről azt mondta, az NVI érvei elbuktak, hiszen eredeti beadványuk elutasításakor nem kaptak tájékoztatást időelőtti benyújtásról, vagyis szerintük ezt az indokot "utólag kreálták". Emellett a választási iroda azon érve sem állja meg a helyét, hogy a Kúria ide vonatkozó döntése a honlapon történő közzétételtől hatályos, az ugyanis már a döntés pillanatában érvényes - tette hozzá a szocialista politikus.

Lukács Zoltán szerint Pálffy Ilona, az NVI elnöke a népszavazási kezdeményezés elutasításával a "hatalomnak akar kedveskedni" és szembe megy az emberek akaratával, hiszen a társadalom 70 százaléka elutasítja a vasárnapi zárva tartást.

Pálffy Ilona az NVI honlapján nyilvánosságra hozott határozatai értelmében egy másik - a vasárnapi zárva tartással kapcsolatos - népszavazási kezdeményezést terjeszt az NVB elé. Ezt a beadványt az a Vajda Zoltán Tamás tette, aki másokkal együtt március 15-én, majd később még többször is "rendszerbontó" népszavazási kezdeményezéseket is indított, melyek közül többet az NVB hitelesített. Mostani kérdése úgy szól, hogy "Egyetért-e Ön azzal, hogy törvény ne korlátozza a kiskereskedelmi tevékenységet folytató üzlet nyitvatartási idejét?".

Lukács Zoltán sajtótájékoztatóján ezt a kérdést szakmaiatlannak nevezte, hiszen az alapján szerinte augusztus 20-án, vagy Szenteste is nyitva lehetnének az üzletek.

Az MSZP ezért változatlan formában kitart eredeti kérdése mellett, amely így szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?" - közölte a szocialista politikus.

A jogszabályok értelmében amennyiben egy népszavazást kezdeményező kérdését - az NVI elnökének elutasítását követően - ismételten benyújthatja, akkor azt mindenképpen az NVB napirendjére kell tűzni.

A választási bizottságnak ezt követően 30 napja van arra, hogy döntsön a kérdésről, amit a Kúria előtt lehet megtámadni. A témában új népszavazási kezdeményezést csak a jogerős elutasító döntés után lehet elkezdeni.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!