Magyarország

2013.06.07. 19:28

Közéleti személyiségek a földforgalmi törvény átalakításáért

Budapest, 2013. június 7., péntek (MTI) - Jelenlegi formájában elfogadhatatlan az Országgyűlés elé hétfőn zárószavazásra beterjesztett földforgalmi törvényjavaslat, ezért annak alapvető módosítását szorgalmazza nyílt levelében közel 50 ismert, közéleti személyiség pénteken közzétett nyílt levelében.

Budapest, 2013. június 7., péntek (MTI) - Jelenlegi formájában elfogadhatatlan az Országgyűlés elé hétfőn zárószavazásra beterjesztett földforgalmi törvényjavaslat, ezért annak alapvető módosítását szorgalmazza nyílt levelében közel 50 ismert, közéleti személyiség pénteken közzétett nyílt levelében.

Az aláírók álláspontja szerint a magyar agrárium szabályozási folyamatának, a termőföldnek mint természeti erőforrásnak a hosszú távú megőrzését kell szolgálnia a nemzet számára. Erre a földforgalmi törvény tervezete szerintük jelenlegi formájában alkalmatlan.

A nyílt levélben kifejtik, hogy az agrárszabályozási stratégia olyan irányú átalakítása szükséges, amely a legmesszebbmenőkig kihasználja az adott jogi, pénzügyi és politikai eszközöket a termőföld nemzeti tulajdonban és a helyi közösségek használatában tartására. Hozzáteszik: ezt az ökológiailag is fenntartható gazdálkodási formák előtérbe helyezésével kell megvalósítani.

Véleményük szerint mindehhez nemcsak a jelenlegi földforgalmi törvénytervezet alapvető módosítására van szükség, hanem a földforgalmi törvénnyel egy időben koherens üzemgazdálkodási törvény, szövetkezeti törvény és finanszírozási háttér megalkotására is. Sőt, adott esetben nem szabad visszariadni az Európai Unióval kötött csatlakozási szerződés felülvizsgálatától sem, amennyiben a nemzet hosszú távú fennmaradása ezt megkívánja.

Emellett azonnali intézkedések összehangolt sorával kell fellépni a zsebszerződések felszámolása érdekében még a moratórium lejárta előtt. hozzáfűzik: törvénysértésre az Európai Unió más országaiban sem épülhet tulajdonjog.

"Mivel ezt ígéri mindnyájunknak a magyar kormány hivatalos vidékfejlesztési programja, ezért követeljük az eredeti kormányprogram maradéktalan végrehajtását a Nemzeti Vidékstratégia szellemében! Egyben elutasítunk minden olyan intézkedést, amely politikai megfélemlítő akció leghalványabb látszatát is kelti mindazokkal szemben, akik az eredeti kormányprogram érdekében az elmúlt hónapokban felemelték a szavukat" - tartalmazza a levél.

Az aláírók álláspontjukról tájékoztatták a kormányfőt, a vidékfejlesztési minisztert és az Országgyűlés frakcióit is; bízva abban, hogy még nincs késő ahhoz, hogy a vidéki Magyarország érdekeit szolgáló földforgalmi törvényt fogadjon el az Országgyűlés - olvasható abban a közleményben, amelyet Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület mellékelt a nyílt levélhez.

A levelet többek között aláírta: Ángyán József egyetemi tanár, országgyűlési képviselő; Bagi Béla nyugalmazott országgyűlési képviselő; Bencsik János szociológus, országgyűlési képviselő; Elek István közíró; Kajner Péter közgazdász; Lányi András író, egyetemi docens; Lukács András geofizikus, környezetvédő; Mellár Tamás közgazdász, egyetemi tanár; Roszík Péter agrármérnök; Vida Gábor egyetemi tanár, az MTA tagja.

 - MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!