Magyarország

2013.06.07. 09:44

Könyvhét - Új Csukás István-kötet jelent meg

Budapest, 2013. június 7., péntek (MTI) - Több mint harminc év után új kötettel jelentkezett a 84. Ünnepi Könyvhétre Csukás István: a Berosált a rezesbanda című regény története az író szerint ízig-vérig mai. A regényből készült film bemutatásra vár.

Budapest, 2013. június 7., péntek (MTI) - Több mint harminc év után új kötettel jelentkezett a 84. Ünnepi Könyvhétre Csukás István: a Berosált a rezesbanda című regény története az író szerint ízig-vérig mai. A regényből készült film bemutatásra vár.

A szerzőtől több mint harminc éve jelent meg utoljára új ifjúsági regény, és ez az első filmregénye - tájékoztatta a Könyvmolyképző Kiadó az MTI-t. A közlemény kitér arra is, hogy a Berosált a rezesbanda eredetileg forgatókönyvnek íródott, ezt a művet formálta Katona Ildikó, a kiadó vezetője a szerző kérésére színes, olvasmányos történetté.

A rettenetes Riminyák tanár úr üres osztályterembe érkezik, ugyanis az iskolai rezesbanda lelépett egy lopott busszal. A sofőr helyén Szinyák, a bandavezér ül! Vezetni nem tud, a kaland tehát garantált! - olvasható a könyv fülszövegében.

Csukás István az MTI-nek korábban elmondta, hogy a történet alapötlete már évekkel ezelőtt megszületett a fejében, de addig nem akarta készre írni, amíg a Mátyássy Áron rendezte játékfilm költségvetése nem állt össze. "Íróasztalfióknak nem érdemes filmet írni" - tette hozzá.

"A történet arról szól, hogy a gyerekekből zseniket akarnak nevelni egy kísérleti osztályban, de ők ezt nem szeretnék. Nekik az a vágyuk, hogy egy rezesbandát alakítsanak. Ezt azonban a tanárok nem szeretnék, mivel még nagyon hamisan játszanak. A gyerekek elszöknek, majd visszatérnek, a végén mindenki győz" - foglalta össze tömören a cselekményt az író, aki szerint a történet ízig-vérig mai. "Mai gyerekekről szól, az ő problémáikról, az ő szóhasználatukat vettem alapul" - tette hozzá, megemlítve, hogy a történet a tizenéves korosztálynak lehet izgalmas, ugyanakkor bizonyos elemei a felnőtteknek is viccesek lehetnek.

Ilyen például, hogy a történetben felbukkan egy Magyarországon ragadt, bujkáló orosz katona is. "Annak idején olvastam, hogy Ausztriában voltak katonák, akik titkos depókat alakítottak ki a föld alatt, fegyvereket rejtettek el bennük. Én humorosan nyúltam ehhez: egy kedvesen őrült figurát alkottam meg, aki muzeális fegyvereket gyűjt" - mesélte Csukás István, hozzátéve, Igorról hamar kiderül, hogy szinte semmiben sem különbözik a tanároktól.

A film a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) pályázatán nyert 119 millió forintból forgott 2012 nyarán Vácott és egy elhagyatott laktanyában. Az operatőr Herbai Máté, a főbb szerepekben Anger Zsolt, Makranczi Zalán, Hevér Gábor, Kocsis Pál, Balogh András, Fesztbaum Béla, Hollósi Frigyes, Hay Anna, Kokics Péter, Radnay Csilla, Ozvald Enikő tűnik fel. Csortos Szabó Sándor, a film producere az MTI-t arról tájékoztatta, hogy az alkotás elkészült, jelenleg a televíziós bemutatóra várnak.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!