Magyarország

2013.06.06. 12:46

Egyszerűsödik júliustól az átkelés a magyar-horvát határon

Letenye, 2013. június 6., csütörtök (MTI) - Könnyebb lesz a magyar-horvát határátkelőkön az átlépés július 1-jétől, Horvátország európai uniós csatlakozásától, amikor megszűnik a vámellenőrzés, csupán az úti okmányok vizsgálata marad meg - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vám és jövedéki szóvivője csütörtökön.

Letenye, 2013. június 6., csütörtök (MTI) - Könnyebb lesz a magyar-horvát határátkelőkön az átlépés július 1-jétől, Horvátország európai uniós csatlakozásától, amikor megszűnik a vámellenőrzés, csupán az úti okmányok vizsgálata marad meg - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vám és jövedéki szóvivője csütörtökön.

Suller Attila a különösen nyáron a legforgalmasabbnak számító letenyei határátkelőn tartott sajtótájékoztatón elmondta, a magyar-horvát határ az unión belüli határszakasznak számít majd, ezért megszűnik az átkelőkön a vámvizsgálat, erősítik ugyanakkor a mélységi ellenőrzést.

Változnak a vámszabályok is, eltörlik a vámmentes értékhatárt, a mostanihoz képest nem egy esetben tízszeresére vagy a fölé emelkedik a bejelentés nélkül behozható cigaretta vagy alkohol mennyisége.

Példaként említette, hogy szőlőborból 4 helyett 90 litert, sörből 16 helyett 110 litert, cigarettából 40 szál helyett 800-at hozhatnak be Magyarországra az utazók. Megszűnik a vámmentesen behozható áruk 300 eurós értékhatára, nem kell bejelenteni a 10 ezer eurót meghaladó készpénzt vagy értékpapírt, nem kell majd vámoltatni a hajókat sem. Minderről a részletes szabályok a NAV honlapján érhetők el (www.nav.gov.hu).

Hozzátette, hogy már csak július elsejéig van lehetőség az áfa-visszaigénylésre, erre később már visszamenőleges igazolással sem lesz mód. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a jövedéki termékek Horvátországba történő bevitelére eltérő szabályok vonatkoznak, erről a horvát nagykövetség honlapján (http://hu.mfa.hr) tájékozódhatnak az utasok.

A szóvivő azt is elmondta, hogy a teljes magyar-horvát határszakaszon dolgozó vám- és pénzügyőrök közül 173-at érint az uniós csatlakozás miatti átszervezés.

Ők ezekben a napokban már megkapták a parancsot arról, hogy hol kell dolgozniuk júliustól, öt napjuk van arra, hogy gondolkodjanak, elfogadják-e a felajánlott munkalehetőséget.

Suller Attila kiemelte: senki nem kerül az utcára, jól felkészült, kiképzett szakemberekről van szó, akiknek a munkájára továbbra is számít a NAV. Változik azonban a feladatuk, a klasszikus vámellenőrzés helyett mélységi ellenőrzésekben vesznek részt, sűrűbbek lesznek a piacokon, vásárokon a szúrópróbaszerű ellenőrzések.

Kitért arra is, hogy - a szlovák határ térségében szerzett tapasztalataik alapján - számítani lehet az áfacsalások megjelenésére, ezért az átlépő teherautókat is alaposabban ellenőrzik.

Andor György, a mélységi ellenőrzési osztály vezetője az MTI kérdésére beszélt arról, hogy Letenyén a teherforgalom jelentős változására számítanak. Felkészültek rá, hogy a Szlovénia uniós csatlakozása előtt Letenyén keresztül lebonyolított olasz, francia, spanyol áruforgalom ismét visszatér, és Horvátországon keresztül halad majd a kamionok jó része.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!