Magyarország

2013.06.06. 14:37

Árvíz - Illés Zoltán: biztonságosak a gátak az almásfüzitői vörösiszap-tározónál

Budapest, 2013. június 6., csütörtök (MTI) - A várható legnagyobb vízszinthez képest is jóval magasabbak a gátak, töltések az almásfüzitői vörösiszap-tározónál - mondta Illés Zoltán, miután a helyszínen járt.

Budapest, 2013. június 6., csütörtök (MTI) - A várható legnagyobb vízszinthez képest is jóval magasabbak a gátak, töltések az almásfüzitői vörösiszap-tározónál - mondta Illés Zoltán, miután a helyszínen járt.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) környezetügyért felelős államtitkára szerdán a helyszínen tájékozódott a vörösiszap-tározónál kialakult helyzetről. Az államtitkár szombat estig 24 órás ügyeletet rendelt el a tározónál - tájékoztatott a kormányzati hírportál.

A kormany.hu-n megtalálható videofelvételen az államtitkár elmondta: helytelen döntés volt még évekkel ezelőtt - "a kommunista szocialista rendszerben" -, hogy a vörösiszap-tározót a Duna partjára építették. Hozzátette: ezzel együtt kell élni, nincs mit tenni. A gátak sokkal magasabbak a legnagyobb vízszintnél is, így nem fenyeget az a veszély, hogy "a Duna meghágja" a gátakat.

A gátak állékonysága is jó - jelezte Illés Zoltán -, olyan nagy tömegűek, hogy azokat a víz nem tudja megmozgatni.

Utalt arra is, hogy a terület kezelői, művelői arról számoltak be neki: a terület alatt - mintegy 100 hektár - olyan agyaglencse található, ami kizárja a víz olyan mozgását, hogy az áramlás következtében betörhessen erre a helyre, és így sodorja ki az ott lévő anyagot.

Az államtitkár szerint veszély ebben az időszakban nincs, a gátak akár a jeges árnak is ellenállnának. Jelezte ugyanakkor, ha most kellene döntenie a tározó engedélyezéséről, akkor nem engedélyezné az építést. Megismételte: ez év júniusának elején árvízi veszélyt nem jelent a tározó. Abban bízik, hogy ez így is lesz és nem következik be semmifajta veszély - mondta az államtitkár.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!