Magyarország

2013.06.07. 14:41

Árvíz - ÁNTSZ: zavartalan a gyógyszerellátás a veszélyeztetett településeken

<p>&nbsp;</p> <p>Budapest, 2013. június 7., péntek (MTI) - Amennyiben szükséges, a mentésben részt vevő hatóságok segítenek eljuttatni a gyógyszereket a vízzel körbezárt településekre - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) pénteken az MTI-vel.</p>

Budapest, 2013. június 7., péntek (MTI) - Amennyiben szükséges, a mentésben részt vevő hatóságok segítenek eljuttatni a gyógyszereket a vízzel körbezárt településekre - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint a megyei tisztifőgyógyszerészek, illetve a népegészségügyi szakigazgatási szervek arra kérték az árvízzel fenyegetetett településeken működő gyógyszertárakat, hogy a szokásosnál nagyobb készletet rendeljenek láz- és fájdalomcsillapítókból, a szív- és érrendszeri betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerekből, valamint a gyakrabban keresett inzulinkészítményekből is.

A megyei tisztifőgyógyszerészek arra kérték a gyógyszertárvezetőket, kiemelten a Duna által veszélyeztetett megyéket, hogy a gondoskodjanak a gyógyszerellátáshoz szükséges biztonságos gyógyszerkészletről, és haladéktalanul jelentsék az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) gyógyszerészeti főosztályának, ha a gyógyszertárat bármilyen rendkívüli esemény érinti.

Az ÁNTSZ közölte azt is, a gyógyszer-nagykereskedők minden megrendelést azonnal teljesítenek; ha nem tudnak bejutni valamelyik településre, a mentésben részt vevő hatóságok segítségét kérik.

A tisztiorvosi szolgálat tájékoztatása szerint az OTH jelenleg mintegy négyezer adag gamma-globulinnal rendelkezik, amely a hepatitis A fertőzés megelőzésére szolgál. Egy esetleges vírusos megbetegedés esetén elsősorban a beteg környezetében lévőket kell ellátni. Szükség esetén az oltóanyagok a központi raktárból 24 órán belül eljutnak az érintettekhez, de a jelenlegi járványügyi helyzet az akut felhasználást nem indokolja - hangsúlyozták.

Az Országos Epidemiológia Központ egy multifunkciós mobil fertőtlenítő géppel rendelkezik, amely elsősorban zárt terekben alkalmazható, szükség esetén bevethető - írták a közleményben.

Az ÁNTSZ ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy árvíz idején fokozottan figyelni kell az általános higiénés szabályok betartására. Fontos a rendszeres, szappanos kézmosás és/vagy a különböző kézfertőtlenítő készítmények, kendők használata, különösen evés, adott esetben cigarettázás előtt, a sebeket pedig minél előbb, megfelelően el kell látni a fertőzésveszély csökkentése miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!