Magyarország

2013.05.31. 18:39

Q-láz járvány Baranyában - Tiszti főorvos: már egy beteg sincs kórházban

Budapest, 2013. május 31., péntek (MTI) - Hetvenhét megbetegedést hoztak összefüggésbe a szakemberek az április 25-én Baranyában kitört Q-láz járvánnyal, de ma már egy beteg sincs kórházban - közölte Kassay Veronika megyei tiszti főorvos pénteken az MTI-vel.

Budapest, 2013. május 31., péntek (MTI) - Hetvenhét megbetegedést hoztak összefüggésbe a szakemberek az április 25-én Baranyában kitört Q-láz járvánnyal, de ma már egy beteg sincs kórházban - közölte Kassay Veronika megyei tiszti főorvos pénteken az MTI-vel.

A bama.hu hírportál pénteken arról számolt be, hogy az elmúlt hetekben csaknem százan betegedtek meg magas lázzal járó tüdőgyulladásban. A járvány nyolc települést érintett: Vokányt, Kistótfalut, Peterdet, Újpetrét, Ivánbattyánt, Nagyharsányt, Siklóst és Kiskassát.

Kassay Veronika közlése szerint a betegség antibiotikumokkal gyógyítható, a betegek állapota folyamatosan javul. Az MTI kérdésére ugyanakkor úgy fogalmazott: bár halálos kimenetel nem jellemző, ritka esetben súlyos alapbetegséggel rendelkező betegnél állapotrosszabbodás léphet fel, krónikus formájánál, a szívbelhártya-gyulladásnál is lehet ritkán életveszély.

A megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szervének tájékoztatása szerint eddig összesen hetvenhét felnőttnél észleltek magas lázzal, az esetek felében köhögéssel, mellkasi szúró fájdalommal, levertséggel, gyengeségérzéssel, izomfájdalommal járó panaszokat. Csaknem minden esetben kiderült a röntgenvizsgálat alapján, hogy tüdőgyulladásról van szó. Tizenkilenc beteg szorult kórházi kezelésre. Az Országos Epidemiológiai Központban elvégzett vérvizsgálat alapján 9 esetben igazolódott, 32 betegnél pedig valószínűsíthető a Q-láz.

Kassay Veronika arról is tájékoztatta az MTI-t, hogy a betegség nem terjed emberről emberre. Mivel még nem tudják behatárolni a fertőző forrást, és a fertőződés pontos idejét, a betegség hosszú, többhetes lappangási ideje miatt is még vannak kis számban új betegek.

A megyei hírportál közlése szerint az állatról emberre terjedő betegséget a Coxiella burnetii baktérium okozza, levegő útján terjed az állati váladékokkal fertőzött por belélegzése útján. Terjedhet a fertőzött háziállatokkal való érintkezéssel is.

A megyei tiszti főorvos arról is tájékoztatott, hogy az esetekről értesítették az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságot is. Tudomása szerint mintegy húsz éve fordult elő Magyarországon Q-láz járvány, de más európai országban is fordult már elő hasonló járvány, így Angliában, Hollandiában, Szerbiában is.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!