Magyarország

2013.05.07. 12:56

MTA-közgyűlés - Kiemelkedő munka folyt a kutatóhelyeken

Budapest, 2013. május 7., kedd (MTI) - Kiemelkedőnek értékelte Németh Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) főtitkára az akadémiai kutatóhálózat elmúlt évi tevékenységét a 184. akadémiai közgyűlésen kedden.

Budapest, 2013. május 7., kedd (MTI) - Kiemelkedőnek értékelte Németh Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) főtitkára az akadémiai kutatóhálózat elmúlt évi tevékenységét a 184. akadémiai közgyűlésen kedden.

A főtitkár beszámolóját a közgyűlés tagjai elfogadták, az ismertetett dokumentum a kutatóintézet-hálózat tagjai mellett a 2012 januárjában alakult 53 támogatott kutatócsoport, valamint a 2011-ig létrejött Lendület-csoportok eredményeit is tartalmazza.

Németh Tamás kiemelte: az MTA kutatóintézeteiben dolgozó szakemberek egyre gyakrabban publikálnak rangos, magas impaktfaktorú folyóiratokban, 2012-ben több mint kétezer tanulmányt tettek közzé tekintélyes szaklapokban, ami a hazai szerzőségű tudományos tanulmányok mintegy 30 százalékát adja. Az MTA-kutatóhálózathoz tartozó kutatók közreműködésével tavaly két cikk jelent meg a Science-ben, egy a Nature-ben, további tizenkettő az egyes tudományterületi Nature-lapokban. A beszámoló szerint a kutatóközpontok és kutatóintézetek tavaly 4,1 százalékkal több pályázaton dolgoztak, mint 2011-ben, növekedett az egyéb hazai forrásból támogatott projektek száma, és emelkedett az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok (OTKA) pályázatszámra is, a bevételek pedig 25 százalékkal növekedtek. A dokumentum szerint az akadémiai intézeti kutatók 37,9 százaléka végez a felsőoktatásban oktatói tevékenységet. A beszámoló rámutat arra, hogy 2012-ben az akadémia költségvetése 20 százalékkal nőtt. A 2011-ben végrehajtott szerkezeti megújítás éves szinten további 500 millió forint megtakarítást eredményezett, amelyet kutatóközpontok, intézetek közvetlenül a tudományos munka finanszírozására fordítottak. Németh Tamás összegzése szerint a kutatóintézetek eszközparkja a 2 milliárd forintnyi kutatási infrastruktúra-fejlesztési pályázatnak köszönhetően korszerűbbé vált, a műszerállomány használhatósági szintje 3,8 százalékkal javult.

Az MTA 21 új támogatott kutatócsoportot és 37 új Lendület-csoportot indított. A beszámoló ugyanakkor kitér arra, hogy a pályázatok számának csökkenésével párhuzamosan visszaesett a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapból származó pályázati támogatás.

"Ez alól kivételt képez az MTA Természettudományi Kutatóközpont új épülettömbjére, valamint a Wigner Fizikai Kutatóközpontban létrehozandó adatközpontra biztosított támogatás" - áll az összefoglalóban.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!