Magyarország

2013.05.07. 09:12

Feldmájer Péter: két magyar alelnöke is van a Zsidó Világkongresszusnak

Budapest, 2013. május 6., hétfő (MTI) - Két magyar alelnöke is van a Zsidó Világkongresszusnak (WJC) hétfőtől - jelentette be Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke az M1 Az Este című műsorában.

Budapest, 2013. május 6., hétfő (MTI) - Két magyar alelnöke is van a Zsidó Világkongresszusnak (WJC) hétfőtől - jelentette be Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke az M1 Az Este című műsorában.

A Mazsihisz elnöke kiemelte: pozíciójánál fogva a WJC alelnöki tisztségét tölti be a későbbiekben Gergely Andrea, az Európai Zsidó Diákok Szövetségének elnöke, továbbá a Mazsihisz mindenkori elnöke is.

Mint mondta, ez azt jelzi, hogy bekerültünk a zsidó világ vérkeringésébe, ezáltal pedig jobban tudjuk építeni kapcsolatainkat a többi zsidó közösséggel a világban.

Feldmájer Péter megjegyezte: Orbán Viktor miniszterelnöknek a WJC budapesti ülését megnyitó beszéde erkölcsi alapú volt, ugyanakkor konkrétumokat nem tartalmazott, a WJC vezetése azonban úgy gondolta, hogy a beszédben konkrét jogi lépéseket is meg kellett volna jelölni az antiszemitizmussal szemben. A beszédről alkotott vélemények elsősorban stílusbeli kérdésben térnek el, de ha a Jobbikot, mint a politikai arénából kizárandó pártot megemlítette volna, az bizonyos fokig a várakozásokat jobban kielégítette volna - vélekedett.

Leszögezte: Orbán Viktor világosan megmutatta mindenkinek, hogy mit gondol arról, ami Magyarországon az elmúlt néhány évben zajlik, nevezetesen, hogy fel kell lépni a növekvő intoleranciával és az antiszemitizmussal szemben.

Utalt arra: a Jobbikra leadott szavazatok egy része abból ered, hogy egyes emberekben tudatosan gyűlöletet keltenek embertársaik, ezen belül a zsidóság és a roma kisebbség ellen. A parlament demokratikus pártjainak azonban meg kell tenniük mindent, hogy elmagyarázzák az embereknek: az ilyen típusú gyűlöletkeltés, amelyet politikai haszonszerzés motivál, örökre lerombolhatja Magyarország jó hírnevét és szétszakíthatja a társadalmat. Egyik parlamenti erő sem hirdetheti az emberi megkülönböztetés jelszavát - tette hozzá.

Annak a véleményének adott hangot, hogy a gyűlölködőknek el kell elgondolkodniuk saját nézeteik felől, a zsidó közösségeknek pedig nyitottságot kell tanúsítaniuk a többségi társadalom irányában. Ennek jegyében nyitják meg egyre többször a zsinagógáikat, illetve tartják ünnepeiket a szakrális épületeik előtt, valamint ezért rendezik meg évről évre a zsidó nyári fesztivált is, ami nagy tömegeket vonz - fejtette ki.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!