Magyarország

2013.05.30. 20:13

Elrendelte a bíróság a Zalai Baromfifeldolgozó Kft. felszámolását

Zalaegerszeg, 2013. május 30., csütörtök (MTI) - Jogerőre emelkedett a bírósági döntés a Zalai Baromfifeldolgozó Kft. felszámolásáról csütörtökön, az eljárás lebonyolításával a TM-Line Zrt.-t bízták meg.

Zalaegerszeg, 2013. május 30., csütörtök (MTI) - Jogerőre emelkedett a bírósági döntés a Zalai Baromfifeldolgozó Kft. felszámolásáról csütörtökön, az eljárás lebonyolításával a TM-Line Zrt.-t bízták meg.

Somogyi Ferenc, a felszámoló cég vezérigazgatója az MTI-nek elmondta: az egyik legfontosabb feladat, hogy kérelmet nyújtsanak be a Bérgarancia Alaphoz, így a pacsai üzem több mint 110 volt dolgozója júliusban hozzájuthat az elmaradt fizetéséhez. Az előzetes számítások szerint a bérgarancia-igény várhatóan meghaladja a 70-80 millió forintot.

Az üzem értékesítésére a vagyontárgyak felértékelése és a hitelezői igények bejelentése után tehetnek előkészületeket. A felszámoló kevés esélyt lát a baromfifeldolgozó önálló üzemként való újraindítására, arra szerinte ugyanakkor reális a lehetőség, hogy egy nagyobb cég feldolgozó-üzemegysége legyen.

Indoklása szerint a géppark és az üzem korszerű, a dolgozók rendelkezésre állnak, a térségben pedig nem túl magas a bérszínvonal. Adott a szakértelem is, így jó minőségben tudják mind a csirke-, mind a pulykafeldolgozást végezni. Jelentős költségcsökkentő tényezőt jelent, hogy a térségben felnevelt élőállatokat helyben tudják feldolgozni - sorolta Somogyi Ferenc.

Hozzáfűzte; az üzem önálló működtetésére viszont nagyon kevés az esély, mert nehéz kiépíteni a piacot és versenyképesnek maradni. A felszámoló közlése szerint hasonló okok vezettek a cég csődjéhez; a Zalai Baromfifeldolgozó Kft.-nek önálló üzemként kellett megszervezni a marketinget, a szállítást és fedezni a piacra jutás költségeit. A pacsai üzemben megtermelt, viszonylag kevés mennyiséggel ezt nem tudták gazdaságosan megoldani, de egy nagyobb feldolgozó részeként, logisztikájaként jól működhet az üzem. "Nem elég jó árut termelni", azt el is kell tudni adni, és gondoskodni kell arról is, hogy megfelelő időben, minőségben jusson el a megrendelőhöz - hangsúlyozta a felszámoló.

Beszélt arról is, hogy az üzemet valószínűleg a beruházási összegnél alacsonyabb értéken tudják eladni; a vevő "diszkontáron" egy korszerű üzemhez juthat hozzá. Az előzetes "gyors vagyonértékelés" alapján - amely nem alkalmas arra, hogy egy értékesítési kiírás alapja legyen - a cég vagyona megközelíti az 1 milliárd forintot, a hitelezői igények pedig 2,5 milliárd forint körül alakulnak - jegyezte meg.

A cégnek jelenleg 15 tulajdonosa van: hat beszerző és értékesítő szövetkezet, egy takarmánykeverő, valamint nyolc magánszemély. A veszteséges működés miatt a tulajdonosi taggyűlés az alig másfél éve működő Zalai Baromfifeldolgozó Kft. végelszámolással történő megszüntetéséről döntött, április 22-én végelszámolót bíztak meg a feladattal.

A Zalai Baromfifeldolgozó Kft. 1,5 milliárd forintos beruházással megvalósított, a térség legnagyobb foglalkoztatójának számító pacsai üzemét tavaly februárban avatta fel Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

Tordai Csaba, a cég utolsó ügyvezetője az MTI kérdésére korábban elmondta: a hitelező banknak most csaknem 1,2 milliárd forinttal tartozik a társaság, amely a 2011-es indulásakor 397 millió forint telephely-fejlesztési, valamint 224 millió forint foglalkoztatási támogatást nyert állami és európai uniós forrásból.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!