Magyarország

2013.05.14. 12:34

A közép-európai identitásról rendeznek konferenciát csütörtökön

Budapest, 2013. május 14., kedd (MTI) - A közép-európai identitásról rendeznek nemzetközi konferenciát csütörtökön Budapesten, a tanácskozáson azt a kérdést járják körül, hogy a V4-országok kulturális műhelyei közötti együttműködésnek milyen hagyományos pillérei vannak.

Budapest, 2013. május 14., kedd (MTI) - A közép-európai identitásról rendeznek nemzetközi konferenciát csütörtökön Budapesten, a tanácskozáson azt a kérdést járják körül, hogy a V4-országok kulturális műhelyei közötti együttműködésnek milyen hagyományos pillérei vannak.

A konferenciát a Közép-európai Kulturális Intézet (KeKI) szervezi. A programra elsősorban írókat, művelődéstörténészeket, újságírókat, kisebbségkutatókat, valamint kultúrával foglalkozó civil szervezetek, határokon átnyúló kulturális szerveződések, többnyelvű műhelyek és művészeti központok képviselőit várják a visegrádi országokból (V4, Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia).

Az eseményre Budapestre érkeznek Csehország, Lengyelország és Szlovákia egy-egy kulturális műhelyének képviselői: Csehországból Jirí Machacek, az osztravai Protimluv folyóirat főszerkesztője, Lengyelországból Malgorzata Ornat, a krakkói Austeria kiadó vezetője, Szlovákiából pedig Szigeti László, a pozsonyi Kalligram Műhely igazgatója jön. Az érdeklődők előadásokat hallhatnak a visegrádi országok közötti kulturális kapcsolatokról, az irodalmi művek fordítási és értelmezési problémáiról, továbbá a nemzettudat és az egymásról alkotott vélemények változásairól.

A KeKI a visegrádi országokban működő kulturális intézményekkel ápolja a legszorosabb kapcsolatot, és az együttműködésüknek "sajátos irányt szab a 2009 óta folyamatosan elmélyülő társadalmi-gazdasági válság", amely arra készteti az országokat, hogy újragondolják a kultúra és a társadalom összefüggéseit, az együttműködés lehetőségeit és formáit - fogalmaz az intézet a konferenciával kapcsolatban a honlapján.

Mint írják, a tanácskozáson megvizsgálják, hogy mit tehetnek a V4-országok az együttműködés érdekében Délkelet-Európával és a Nyugat-Balkánnal, és azt, hogy miként változik Közép-Európa fogalma: lehetséges-e, hogy Közép-Európa mint a kultúrák találkozási pontja keletre vagy délebbre tolódik. Azt is megvitatják, hogy miként lehetne bevonni a kulturális együttműködésbe Észak-Olaszországot, Ausztriát, Dél-Németországot, Szlovéniát, Horvátországot vagy Szerbiát.

A konferenciát lezáró fórum lehetőséget ad egyetemek, kutatóműhelyek bemutatkozására és a közvetlen eszmecserére is.

A találkozó kapcsolódik a Külügyminisztérium közép-európai évéhez, amelynek keretében Magyarország tölti be januártól a Közép-európai Kezdeményezés, júliustól pedig a V4 elnöki tisztjét is.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!