Magyarország

2013.04.10. 18:39

MSZOSZ: az állami vállalatoknál is szülessenek bérmegállapodások

Budapest, 2013. április 10., szerda (MTI) - A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) azt követeli szerdán kiadott nyilatkozatában, hogy az állami vállalatoknál mindenhol szülessenek bérmegállapodások.

Budapest, 2013. április 10., szerda (MTI) - A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) azt követeli szerdán kiadott nyilatkozatában, hogy az állami vállalatoknál mindenhol szülessenek bérmegállapodások.

A szakszervezeti szövetség az MTI-hez eljuttatott dokumentumban a bérek emeléséről kifejti: meglepve tapasztalták, hogy az állam "tulajdonosként már nem érzi magára nézve kötelezőnek azt, amit elvár a magántulajdonban lévő cégektől".

A közösen meghatározott és a kormány által kihirdetett minimálbér emelés 2013. január 1-jén egyértelművé tette az MSZOSZ számára, hogy országos bérajánlás hiányában ez a követendő példa minden munkáltató számára. Vagyis ha jogszabályban van meghatározva, hogy mekkorák legyenek a legkisebb jövedelmek, akkor ennek hatására a többiek bére is átlagosan ekkora mértékben, de minimálisan az inflációt követően kell, hogy emelkedjen.

Az MSZOSZ kifejti: a dolgozók keresete az elmúlt években folyamatosan veszített értékéből, ezért elengedhetetlennek tartják, hogy növekedjenek a bérek, függetlenül attól, ki a tulajdonosa az adott vállalkozásnak.

"Ennek felelősségét és az ebből adódó feladatait egyelőre az állam, mint tulajdonos nem érzi" - vélekedik az érdekképviselet. Hozzáfűzi: a köztulajdonban álló, az embereket szolgáló vállalatok becsületes munkát végző munkavállalóinak is jogos követelése, hogy keresetük értéke ne romoljon tovább.

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) tavaly év végén a kormány a részt vevő munkaadói és munkavállalói érdekképviseletekkel abban állapodott meg, hogy a minimálbér a tavalyi 93 000 forintról 98 000 forintra, a szakmunkás minimálbér 108 ezerről 114 ezer forintra emelkedik 2013-ban. Bérajánlást akkor és azóta sem fogadtak el, ellentétben a korábbi évek gyakorlatával.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!