Magyarország

2013.04.22. 22:32

MNO: Portik Tamás mindent megtett volna, hogy ne legyen kormányváltás

Budapest, 2013. április 22., hétfő (MTI) - Portik Tamás a számára hátrányos 2010-es kormányváltás elkerüléséért 2008-ban leleplező információkat ígért Laborc Sándornak, a Nemzetbiztonsági Hivatal akkori főigazgatójának - a Magyar Nemzet Online szerint ez is kiderül a Portik Tamás és Laborc Sándor közötti beszélgetések hangfelvételéből. A főigazgató hajlott az együttműködésre, megbeszéléseiken az Aranykéz utcai robbantás is szóba került.

Budapest, 2013. április 22., hétfő (MTI) - Portik Tamás a számára hátrányos 2010-es kormányváltás elkerüléséért 2008-ban leleplező információkat ígért Laborc Sándornak, a Nemzetbiztonsági Hivatal akkori főigazgatójának - a Magyar Nemzet Online szerint ez is kiderül a Portik Tamás és Laborc Sándor közötti beszélgetések hangfelvételéből. A főigazgató hajlott az együttműködésre, megbeszéléseiken az Aranykéz utcai robbantás is szóba került.

Az mno.hu-n azután jelent meg a Portik Tamás és Laborc Sándor közötti találkozókon elhangzottakat rögzítő leiratokat többször idéző cikk, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal a honlapján hétfőn közölte: a leiratokat felülvizsgálta, és a két dokumentum minősítését megszüntette, így azok már nem titkosak. A Belügyminisztérium hétfő délelőtt közölte: Pintér Sándor belügyminiszter az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának tájékoztatása alapján utasította a hivatalt, hogy a két leirat minősítését vizsgálja felül. Kitértek arra: a nemzetbiztonsági bizottság egy szakértői bizottság jelentése alapján javasolta az érintett dokumentumok minősítésének feloldását és teljes, anonimizált változatának nyilvánossá tételét.

A hírportálon a találkozókon résztvevőket azonosítva azt írták: Laborc Sándor, a "Gyurcsány-kormány titkosszolgálati főnöke" és Portik Tamás, az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatója között legalább két személyes találkozó jött létre, amelyeket a titkosszolgálat hangfelvételen rögzített 2008 nyarán. A megbeszéléseken jelen volt az a két ember is, aki megszervezte az összejövetelt.

Az MNO szerint Portik Tamás 2008 nyarán leleplező információkat ígért a Gyurcsány-kormány titkosszolgálati főnökének, az MSZP választási győzelmét kívánta elősegíteni, mert félt a 2010-es esetleges kormányváltástól, mivel - mint elmondta - "őt akkor biztos elviszik". Laborc Sándor válasza erre annyi volt, hogy "akkor lehet, hogy őt is". Mint írták, a jegyzőkönyvek tanúsága szerint Portik felajánlotta, hogy az érdekeltségébe tartozó, összesen napi félmilliós látogatottságú internetes oldalakat is a baloldal szolgálatába állítja.

Portik említést tett arról, hogy személyesen vitt pénzt MSZP-s politikusoknak, ezt - addig - soha sem tudta meg senki. Az Energol Rt. egykori vezetője "hangsúlyozta, hogy ez +egyféle biztonságot ad+ neki, ám a +jobboldali rendőrség+ leszámolásos bűncselekményekkel összefüggésben +a céltáblájára tűzte+" - írták.

Az mno.hu írása szerint Portik Tamás egyszer úgy fogalmazott: "én jól elvagyok a baloldallal, és mindent el fogok követni, hogy 2010 után is így maradjon." Máskor azt mondta a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatójának: "nem hiszem, hogy tudnak olyat kérni, amit ne tennék meg" - közölték a honlapon.

Laborc Sándor a cikkben foglaltak szerint Portik Tamást arra biztatta, hogy a tudomására jutott információkat juttassa el hozzá. A titkosszolgálatot 2007 és 2009 között vezető Laborcot érdekelték az esetleges rendőrségi, bírósági, valamint ügyészségi korrupciót és a politikusokat érintő kényes ügyek is - sorolták az írásban.

Az internetes oldalon úgy fogalmaztak: a dokumentumok szerint szóba került az Aranykéz utcai robbantás, és az asztaltársaság hosszabban beszélgetett a Fenyő-ügyről, amellyel kapcsolatban két olyan ember neve is elhangzott, aki megrendelhette a gyilkosságot. Fenyő János médiavállalkozót 1998. február 11-én gyilkolták meg Budapesten.

A cikkben megjegyezték: azt nem lehet tudni, hogy a két személyes találkozót követően pontosan mi történt, mindenesetre Laborc Sándor egy olyan telefonszámot adott meg Portik Tamásnak, amelyen bármikor közvetlenül elérhette.

Portik Tamás egy időben a körözött magyarok listáján a legkeresettebbnek számított. Ő volt az olajügyekben játszott állítólagos központi szerepe miatt elhíresült Energol Rt. egyik igazgatója. A Népszabadság 2003-ban írt arról, hogy "nemrégiben (...) minden különösebb hírverés nélkül törölték Portikot a körözöttek sorából". A neki tulajdonított bűncselekmények ugyanis elévültek, miután a rendőrség azóta, hogy elfogatóparancsot adott ki ellene, nem tudta elfogni és meggyanúsítani Portikot. A csaknem hatéves nyomozás alatt nem gyűlt össze annyi bizonyíték, amennyi a gyanúsítás, Portik esetleges őrizetbe vételének megalapozásához szükséges lenne - írta a lap.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) 2012. július 15-én kiadott közleménye szerint az NNI előterjesztése alapján a Fővárosi Főügyészség indítványozta P. Tamás, F. Ferenc, K. Tibor, H. István és L. János előzetes letartóztatását, amelyet a Pesti Központi Kerületi Bíróság elrendelt.

P. Tamás ügyvédje, Bánáti Kristóf a Hír TV-nek az NNI közleményének megjelenésének napján azt mondta, hogy két gyanúsítást közöltek védencével. Egyrészt az Aranykéz utcában megölt - Boros Tamás néven ismert - Boros József Károly meggyilkolásával kapcsolatban felbujtóként gyanúsították meg, és ugyanígy felbujtóként gyanúsították meg Prisztás József meggyilkolásával kapcsolatban is.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!