Magyarország

2013.04.10. 18:11

Egészségügyi államtitkárság: nincs büntetőeljárás a mentőszolgálat új vezetőjével szemben

Budapest, 2013. április 10., szerda (MTI) - Az Országos Mentőszolgálat új, megbízott vezetőjével szemben nincs és nem is volt folyamatban büntetőeljárás - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyi államtitkársága szerdán az MTI-vel.

Budapest, 2013. április 10., szerda (MTI) - Az Országos Mentőszolgálat új, megbízott vezetőjével szemben nincs és nem is volt folyamatban büntetőeljárás - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyi államtitkársága szerdán az MTI-vel.

Az államtitkárság közleményében arra reagált, hogy Kökény Mihály, az MSZP egészségügyi tagozatának elnöke a hétfőn kinevezett Burány Bélával kapcsolatban szerdán azt tudakolta: "szabad-e olyan emberre bízni akárcsak átmenetileg is az Országos Mentőszolgálatot, aki ellen büntetőeljárás van folyamatban, aki egyébként látványosan megbukott szakmai és etikai értelemben egyaránt?"

Az egészségügyi államtitkárság visszautasítva az MSZP vádjait kiemelte, hogy a jelenlegi kormány egy "összeomlás szélén lévő mentőszolgálatot, elöregedett mentőautókat és mentőállomásokat vett át a baloldal kormányzása után".

Kifejtették, az elmúlt két és fél évben számos lépést tettek az Országos Mentőszolgálat biztonságos működtetési feltételeinek megteremtése érdekében: 2012-ben több mint hétezer dolgozó kapott béremelést, 120 mentőautót cseréltek le és uniós forrásból további 200 új mentőgépkocsi-beszerzése van folyamatban. Emellett 14 mentőállomást részlegesen felújítottak, hét új állomás kezdte meg a működését, uniós forrásból további 60 mentőállomás felújítása, valamint 22 új mentőállomás építése már előkészítés alatt van.

Az egészségügyi államtitkárság az elmúlt időszakban is komoly figyelmet szentelt, és a jövőben is mindent megtesz az Országos Mentőszolgálat modernizációja érdekében - hangsúlyozták a közleményben, megjegyezve, hogy "a mentés biztonsága az elmúlt időszakban töretlen volt, így a vörösiszap-katasztrófa és a hóhelyzet kapcsán is".

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár hétfőn jelentette be, hogy a jövőben Burány Béla megbízott főigazgató irányítja az Országos Mentőszolgálatot. A korábbi vezető Mártai István távozásának körülményeiről nem nyilatkozott. Az államtitkár annyit közölt: ez a váltás egyfajta sebességváltást, gyorsítást jelent a mentőszolgálat fejlesztésében. Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője később közleményben tudatta, hogy Szócska Miklós a jövő sürgősségi szakembereinek képzésével foglalkozó sürgősségi akadémia létrehozásával bízta meg Mártai István távozó főigazgatót.

Kökény Mihály szerdai közleményében azt is kifogásolta, hogy Szócska Miklós államtitkár - aki "indoklás nélkül, azonnali hatállyal" menesztette a mentőszolgálat általa 2010-ben kinevezett főigazgatóját - nem beszélt arról, miért kell ilyen "villámgyorsan" távoznia Mártai Istvánnak. Miért nem lehet arról beszélni, hogy a távozó főigazgató vezetése alatt a szolgálat mérhetetlenül eladósodott, katasztrofális a mentőautók műszaki állapota, és a pénzhiány rányomja a bélyegét a működés minden szeletére? - tette hozzá Kökény Mihály.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!