Magyarország

2013.03.21. 13:58

Rasszizmus elleni világnap - ORÖ: a rasszizmus elítélése mindenki kötelessége

Budapest, 2013. március 21., csütörtök (MTI) - A rasszizmus elítélése minden embernek a kötelessége - hívta fel a figyelmet az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) a rasszizmus elleni világnapon, csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Budapest, 2013. március 21., csütörtök (MTI) - A rasszizmus elítélése minden embernek a kötelessége - hívta fel a figyelmet az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) a rasszizmus elleni világnapon, csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében.

"A rasszizmus elítélése (...) nemcsak azok feladata, akiknek emberi méltóságába belegázolnak faji alapon, hanem kötelessége minden civilizált embernek, minden többségi társadalomnak, bármely rasszhoz is tartozzék a világon" - fogalmaztak.

Mint írták, ez a nap arra is felhívja a figyelmet, hogy a rasszizmus "semmilyen politikai oldalnak nem lehet zsákmányterülete".

"Nem lehet politikai kártya egy kisebbség ellen a többség oldalán, ahogy nem lehet rasszizmust kiáltani pártpolitikai hasznok miatt sem" - áll a közleményben.

Az ORÖ hangsúlyozta: hangosan tiltakozni kell amikor a rasszizmus jegyében megsértik az emberi egyenlőséget és az azonos bánásmódot, vagy az emberi életre támadnak, de tiltakozni kell akkor is, amikor "bárki politikai haszonlesésből komolytalanná teszi a faji előítéletek felszámolására törekvők küzdelmét, s olcsó szavakra cseréli a valódi cselekvést".

A közleményben emlékeztettek, hogy az ORÖ és a kormány "együttesen cselekvésre szövetkezett" 2011 májusában. "Arra, hogy a rasszizmus elleni küzdelmet programpolitikával és a társadalmi felzárkózás XXI. századi szakpolitikáival folytatja, a rasszista vagy rasszizmust felhasználó botránypolitikával szemben" - írták a dokumentumban, majd hozzátették: sok feladatuk van még, "de a haszonleső szavak két évtizede után, végre a cselekvés korszakába léptünk".

Az ORÖ szerint a világ bizonyos pontjain az elmúlt 47 évben szaporodtak a faji-, rasszista előítéletek miatt elkövetett bűncselekmények, népirtások. Európa és a világ roma közösségeit is újra és újra utolérték az emberi méltóságot és egyenlőséget tagadó rasszista cselekmények - olvasható a közleményben.

A rasszizmus elleni világnapot, a faji megkülönböztetés elleni küzdelem nemzetközi napját csütörtökön tartják világszerte. Az ENSZ Közgyűlésének 21. ülésszakán, 1966-ban nyilvánították március 21-ét a faji megkülönböztetés elleni küzdelem világnapjává. Annak a véres rendőrsortűznek az emlékére tartják évről évre, amely 1960. március 21-én dördült el a dél afrikai Sharpeville-ben. A sortűznek 70 békés tüntető esett áldozatul.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!