Magyarország

2013.03.03. 13:56

OGY - Másodszorra változhat az idei költségvetés az E.ON-vásárlás miatt

Budapest, 2013. március 3., vasárnap (MTI) - Kétnapos üléssel folytatja munkáját az Országgyűlés a jövő héten. A képviselők hétfőn a házszabálytól történő eltérés esetén másodjára írhatják át az idei költségvetést az E.ON gázüzletágának állami felvásárlása miatt, míg kedden a negyedik alaptörvény-módosításhoz benyújtott változtatási javaslatokról dönthetnek.

Budapest, 2013. március 3., vasárnap (MTI) - Kétnapos üléssel folytatja munkáját az Országgyűlés a jövő héten. A képviselők hétfőn a házszabálytól történő eltérés esetén másodjára írhatják át az idei költségvetést az E.ON gázüzletágának állami felvásárlása miatt, míg kedden a negyedik alaptörvény-módosításhoz benyújtott változtatási javaslatokról dönthetnek.A Ház ülése hétfőn 13 órakor kezdődik. A napirend előtti felszólalásokat megelőzően Gaal Gergely teheti le képviselői esküjét, aki az alkotmánybíróvá választott Salamon László helyére ülhet a KDNP-frakcióban. Ezt követően kerülhet sor az interpellációs időszakra, amit szokás szerint az azonnali kérdések és kérdések követnek.

A határozathozatalok elején elfogadhatják a kormány határon túli magyarokért végzett tevékenységéről szóló beszámolót, majd a szellemi tulajdonról és a jogi segítségnyújtásról rendelkező jogszabályokat módosíthatják. Az Országgyűlés ezt követően kihirdetheti az Európa Tanács (ET) emberkereskedelem elleni fellépéséről szóló egyezményét, továbbá kiváltságokat és mentességeket adhat az Interpolnak, a nemzetközi bűnügyi szervezet Magyarországon megrendezésre kerülő 42. európai konferenciájával összefüggésben.

A házszabálytól történő eltérés esetén ugyancsak még hétfőn megtárgyalhatják és el is fogadhatják az idei költségvetés második módosítását. A határozati szabályoktól történő eltéréshez a képviselők négyötödének támogatására lesz szükség. Németh Lászlóné fejlesztési miniszter az E.ON gázüzletágának megvásárlásával kapcsolatos állami kezesség, illetve a fizetendő kezességvállalási díj mértékét kívánja megváltoztatni előterjesztésében. A határozathozatalokat követően több korábban tárgyalni kezdett javaslat, így például a médiatörvény módosításának és a Malév-bizottság jelentésének vitája folytatódhat, de tárgyalni kezdhetik a 100 százalékos állami tulajdonban álló fekvőbeteg-szakellátó gazdasági társaságok állami átvételéről szóló törvényjavaslatot, valamint kivételes sürgős eljárással megvitathatják a behozott kőolaj és kőolajtermékek biztonsági készletezéséről szóló kormányzati indítványt.

Utóbbi eljárás azt jelenti, hogy hétfőn az összevont általános és részletes vitára is sor kerül időkeretben, míg kedden már a javaslat végleges elfogadásáról dönthetnek. A kabinet előterjesztésében azt kezdeményezi, hogy a kőolaj és a kőolajtermékek biztonságos készletezését továbbra is a központosított szervezettel, a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetséggel oldja meg. A hétfői ülésnap a tavaly elfogadott hegyközségi törvény módosításának általános vitájával érhet véget várhatóan a késő esti órákban, vagy akár már a keddi napra is átnyúlva. A hét második napján szokás szerint napirend előtti felszólásokkal kezdődik a parlament munkája, eltérés ugyanakkor, hogy a képviselők ezen a napon is tartanak határozathozatalokat. A Ház így módosíthatja például a választási eljárási törvényt, amelyet a KDNP-s Vejkey Imre azután kezdeményezett, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) alkotmányellenesség miatt visszaküldte az országgyűlésnek a képviselők által tavaly decemberben elfogadott, de ki nem hirdetett jogszabály-változtatásokat. A kormánypárti képviselő indítványában azt szorgalmazza, hogy időben lépjenek hatályba a választókerületek beosztásának visszaküldött szövegben található korrekciói.

Az Országgyűlés emellett szavazhat az alaptörvény negyedik átírásához benyújtott képviselői és bizottsági módosító javaslatokról is, összesen 47 változtatási indítványról. A kormánypárti képviselők mindegyike által aláírt alkotmánymódosítás szintén az Ab egy korábbi döntésére reagál, arra, amelyben a testület alkotmányellenesnek minősítette az alaptörvény átmeneti rendelkezéseit. Az előterjesztés elsősorban az ebben szereplő szabályok többségét emelné alkotmányos erőre, de alaptörvénybe foglalnák például a hallgatói szerződések lehetőségét is. A szavazások után terítékre kerülhet a kormány felnőttképzésről szóló törvényjavaslata, valamint az a határozati javaslat is, amely a birkózás olimpiai sportágként való megőrzése mellett áll ki. Az ülésnap további részében vita várható környezetvédelmi, agrár, továbbá közszolgálati tisztviselőket érintő törvénymódosításokról.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!