Magyarország

2013.03.31. 11:19

MSZP: Tarlós követelje a Sirálynál történtek kivizsgálását!

Budapest, 2013. március 30., szombat (MTI) - A budapesti MSZP arra szólította fel Tarlós István főpolgármestert, hogy követelje a Sirály nevű belvárosi klubban tartott éjszakai razzia kivizsgálását.

Budapest, 2013. március 30., szombat (MTI) - A budapesti MSZP arra szólította fel Tarlós István főpolgármestert, hogy követelje a Sirály nevű belvárosi klubban tartott éjszakai razzia kivizsgálását.

A szombatra virradóra tartott akcióról több hírportál is beszámolt. Az Index azt írta: a bent tartózkodóktól megtudták, hogy általános fokozott ellenőrzésre hivatkozva éjfél körül 20-25 rendőr razziázott a Király utcai Sirályban. Mindenkit igazoltattak, és senki nem hagyhatta el a helyiséget.

Tarlós István a nap folyamán feleslegesnek és a kerület rosszul időzített túlbuzgóságának nevezte a klubban tartott éjszakai razziát. Szerinte ezzel kommunikációs felülethez segítettek egy "zavaros motivációtól vezérelt csoportosulást".

A budapesti MSZP az MTI-hez szombat este eljuttatott közleményében azt írta: a Fidesz "ráküldte rendőrségét" a Sirályra, az ellenzéki fiatalok egyik feltételezett gyülekezőhelyére. A szocialisták szerint ilyen típusú jogtiprást legutóbb 1987. március 14-én éjjel követett el a regnáló hatalom, amikor a kor ismert ellenzéki gondolkodóit begyűjtötték, mert féltek fellépésüktől a másnapi nemzeti ünnepen. "És úgy látszik, 26 év után visszatért az állampártot kiszolgáló politikai rendőrség, amely parancsra zaklatja a másképp gondolkodókat" - fogalmaztak.

A főpolgármesternek az ügyben kiadott közleményét vérszegénynek nevezték, és azt kérdezték tőle, csak az időzítés-e a problémája. "Az, hogy az Önt támogató Fidesz rendőri eszközökkel próbálja megfélemlíteni az ellenzékét, az nem?" - faggatták Tarlós Istvánt, és arra szólították fel: követelje a "hatalmi túlkapás" kivizsgálását.

A főváros vagyonkezelő cége múlt pénteken szerette volna birtokba venni a VI. kerületi Király utcai ingatlant, de ezt mintegy nyolcvan fiatal megakadályozta. A klubhelyiség használatáról vita bontakozott ki a Marom Egyesület és a főváros között. Másnap a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége nyílt levelet intézett a főpolgármesterhez. Feldmájer Péter elnök és Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgató azt kérte Tarlós Istvántól, hogy "Magyarország alaptörvényének szellemében" függessze fel a Sirály Klub bezárásának végrehajtását a zsidóság egyik legfontosabb ünnepe, a pészah végéig, azaz április 3-áig. Kérésüket azzal indokolták, hogy a Marom Egyesület ebben az évben is meghirdette a szokásos közösségi széder estéjét, amelyen sokan szeretnének részt venni.

Ezt követően Tarlós István vasárnap közölte: a zsidó pészacra és a keresztény húsvétra való tekintettel haladékot kap a Sirály. A városvezető az MTI-nek azt mondta: az ünnepek után az érintetteknek el kell hagyniuk a fővárosi tulajdonú ingatlant.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!