Magyarország

2013.03.23. 13:19

MSZP: a választási törvény módosító javaslata nem biztosítja a demokratikus voksolást

Budapest, 2013. március 23., szombat (MTI) - Az MSZP szerint a választási törvény most benyújtott módosító javaslata sem eredményez demokratikus, átlátható, tiszta választásokat Magyarországon.

Budapest, 2013. március 23., szombat (MTI) - Az MSZP szerint a választási törvény most benyújtott módosító javaslata sem eredményez demokratikus, átlátható, tiszta választásokat Magyarországon.Molnár Zsolt, a szocialista párt képviselője, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának elnöke az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében azt írta: a Fidesz mindenfajta konszenzuskeresés nélkül, kizárólag saját hatalmi érdekei szerint szabta újra Magyarország választási rendszerét, és bár az Alkotmánybíróság számos ponton alaptörvény-ellenesnek találta a javaslatot, a párt új módosító csomagja továbbra is komoly bizonytalanságot hagy a választói névjegyzék összeállításában.

Az ellenzéki politikus álláspontja szerint a belföldi lakcímmel nem rendelkező választók névjegyzékbe kerülésével megkérdőjelezhetővé válhat a választás tisztasága, és ugyanígy bizonytalanságot jelent a levélben szavazás intézményének leírt formája is.

Molnár Zsolt a közleményében kitért a kampányhirdetések korlátozására is, amely - véleménye szerint - kettős mércét vezet be az országos listát nem állító szervezetek felé.

A képviselője azt írta: a módosítás sem eredményez demokratikus, átlátható, tiszta választásokat Magyarországon. "Ugyanaz történik, ami az elmúlt évek során annyiszor: a Fidesz saját műhelyeiben, mindenfajta nyilvános egyeztetés, szakmai, civil vagy parlamenti párbeszéd nélkül elkészül egy módosító javaslat, amely a tarthatatlan kérdésekben visszalép valamelyest, de továbbra is számos bizonytalanságot hagy, amely veszélyeztetheti a 2014-es választás tisztaságát".

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!