Magyarország

2013.03.16. 13:12

Megújultak a gödöllői kastély terei

Gödöllő, 2013. március 16., szombat (MTI) - Megújult terekkel és új berendezési tárgyakkal készül a Gödöllői Királyi Kastély a nyári nyitva tartásra - mondta el az MTI-nek Kovács Éva, a kastély muzeológusa.

Gödöllő, 2013. március 16., szombat (MTI) - Megújult terekkel és új berendezési tárgyakkal készül a Gödöllői Királyi Kastély a nyári nyitva tartásra - mondta el az MTI-nek Kovács Éva, a kastély muzeológusa.

A GKK munkatársa a téli időszak munkálataival kapcsolatban kiemelte: ezen a télen különösen fontos szerep jutott a restaurátoroknak, akik nemcsak a kisebédlő arannyal díszített, fehér márványt utánzó faburkolatait, Ferenc József szalonjának és Erzsébet királyné öltözőszobájának lambériáit, ajtó- és ablakbélleteinek és spalettáinak aranyozását újították fel, de új helyre költöztették a korábban az épület egyik szűk szegletében található copf díszkályháját is. A kiállítás új kályhával is gazdagodott: egy 1895-ös Zsolnay cserépkályhát helyeztek el az Erzsébet királyné emlékkiállításban.

A kastély friss szerzeményei közül a muzeológus Erzsébet királyné szalonjának új darabjait emelte ki. A feltehetően a budai várból, Erzsébet királyné lakosztályából származó, Charles Boulle francia bútorkészítő művész stílusában készült, arabeszkes mintájú teknőcpáncél- és rézlemezborítású, fehér márvány felső lappal ellátott írószekrényke a berendezés igazi luxusdarabjának számít – mutatott rá Kovács Éve, hozzátéve, hogy az együttest ugyanilyen stílusú, a többi bútorral jól harmonizáló óra és asztal egészíti ki ettől az évtől.

Nemcsak a királynéi enteriőr gazdagodott, de a fegyverterem is újabb darabokkal bővült - hívta fel a figyelmet a kastély munkatársa -, idén újabb két vitrinben több mint 50 különleges fegyver kapott helyet egy magánszemély felajánlásaként, s a tekintélyes arzenál legérdekesebb darabjait hamarosan maga a gyűjtő mutatja be.

Kovács Éva az újdonságok között sorolta a valamikor Ferenc József gardróbjaként szolgáló helyiség új funkcióját és berendezését is. Az átalakítást követően múzeumpedagógiai foglalkozások helyszíneként működő terem szalonszerű berendezése antik, de jó állapotú darabokból áll, „a süppedős bársonyfotelekben és kanapékon ülve, korabeli viseletek másolatait felpróbálva mindenki egy kicsit a királyi környezet tagjának érezheti magát” - mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!