Magyarország

2013.03.30. 14:45

Meghosszabbították a tankönyvrendelés határidejét

Budapest, 2013. március 30., szombat (MTI) - Április 5-ig meghosszabbította a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) a tankönyvrendelés határidejét - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szombaton az MTI-vel.

Budapest, 2013. március 30., szombat (MTI) - Április 5-ig meghosszabbította a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) a tankönyvrendelés határidejét - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szombaton az MTI-vel.Az Index pénteken számolt be arról, hogy meg kellett hosszabbítani a rendelési határidőt, mert - mint írták - az elmúlt hetekben akadozva vagy egyáltalán nem működött a Kello informatikai rendszere.

Az Emmi szombati közleményében hangsúlyozta: minden iskolába időben eljutnak a tankönyvek, és az új kerettanterveknek megfelelő kiadványok is elkészülnek a tanévkezdésre.

A sajtóban megjelent rendelési zavarokkal kapcsolatban a Kello arról tájékoztatta az Emmit, hogy a Könyvtárellátó információs rendszere nem omlott össze, de az egyidejű rendelésleadás miatt időnként lelassult. A tankönyvellátás biztonsága érdekében azonban - a tantervi reform által nem érintett (kifutó) évfolyamokon - az eddigi március végi tankönyvrendelési határidőt április 5-ig meghosszabbították. Rendelésmódosításra június 15-ig, pótrendelésre pedig szeptember 5-ig lesz lehetőség - írta a tárca.

Tudatták azt is, hogy az új kerettantervekhez fejlesztett könyvek engedélyezése időben lezárul. A Nemzeti alaptanterv és az új kerettantervek felmenő rendszerű bevezetése által érintett évfolyamokon a rendelési határidő május 15-e.

Az Emmi emlékeztetett arra, hogy a tankönyvtörvény 2011. novemberi módosításával a kormány létrehozta és a 2013-2014-es tanévtől bevezeti az állami tankönyvforgalmazás új rendszerét. A változtatás célja - mint írták -, hogy kizárólag oktatási-szakmai szempontok alapján történjen a tankönyvek kiválasztása és megrendelése.

A tárca azt is felidézte: a tankönyvterjesztést a Kello vette át "a profitorientált cégektől", mégpedig annak érdekében, hogy a tankönyvbeszerzés átláthatóbbá váljon, csökkenjenek a szülők terhei, valamint hogy a költségvetési pénzek felhasználása hatékonyabb legyen.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a következő tanévben az első évfolyamra beiratkozott diákok ingyen kapják a tankönyveket, a kör pedig felmenő rendszerben évről évre bővül. Az állam a tankönyvtörvény alapján továbbra is fenntartja a rászorultsági alapú tankönyvtámogatást azokon az évfolyamokon, amelyekre az ingyenes ellátás még nem terjed ki - tette hozzá a minisztérium.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!