Magyarország

2013.03.15. 19:08

Március 15. - Kossuth-díj - Sajdik Ferenc karikaturista

Budapest, 2013. március 15., péntek (MTI) - Karikaturistának születni kell - mondta az MTI-nek Sajdik Ferenc grafikusművész, karikaturista annak kapcsán, hogy munkásságáért Kossuth-díjjal tüntették ki.

Budapest, 2013. március 15., péntek (MTI) - Karikaturistának születni kell - mondta az MTI-nek Sajdik Ferenc grafikusművész, karikaturista annak kapcsán, hogy munkásságáért Kossuth-díjjal tüntették ki.Sajdik Ferencnek az indoklás szerint azonnal felismerhető, egyedülálló stílusú rajzaiért, kedvesen groteszk, esendő, összetéveszthetetlen karakterű figuráiért, portréiért, nagy sikerű, mára legendává vált rajzfilmjeiért és könyvillusztrációiért, páratlan életművéért ítélték oda az elismerést, amelyet a művész helyett lánya vett át pénteken a Parlamentben.

"Mondani sem kell, hogy örültem neki, főleg mert karikaturista még nem kapott Kossuth-díjat. Nem azért mondom, hogy dicsekedjem ezzel, hanem a szakma nevében örülök" - fogalmazott az MTI-nek Sajdik Ferenc.

Mint felidézte, akkor döntött későbbi pályája mellett, mikor a rajziskolában meglátott egy nyomtatáshoz használt klisét és azon Pintér Jenő egy karikatúra-sorozatát. "Valószínűleg eljutottam volna ide egyébként is, mert humoros rajzokat gyerekkorom óta rajzolgattam" - jegyezte meg, hozzátéve: már édesanyja is gyűjtötte a karikatúrákat a családi fotóalbumba, melyet gyermekként sokat lapozgatott.

Sajdik Ferenc szerint nem lehet megfogalmazni, mi kell ahhoz, hogy valakiből jó karikaturista legyen, de az biztos, hogy születni kell rá. Különböző előképzettséggel rendelkeztek a Ludas Matyinál dolgozó kollégái is: Balázs-Piri Balázs villamosmérnöknek, Brenner György nyomdásznak tanult, de voltak, akik például kirakatrendező iskolából jöttek - emlékezett.

Mint hozzáfűzte, ő maga először a Rádió- és Televízióújságnál dolgozott tíz évig mint tördelőszerkesztő, s csak másodsorban mint karikaturista; a Ludas Matyihoz 1965-ban került, majd a lap mellett ki is tartott egészen annak 1990-es évekbeli megszűntéig.

A Pom Pom meséi és a Nagy ho-ho horgász című rajfilm-sorozatokról is ismert művész egy Műcsarnokban rendezett karikatúra-kiállításnak köszönhetően került kapcsolatba a filmmel. "Egy hét méter hosszú rajzot készítettem a kiállításra Budapestről, ezt látták filmgyári vezetők, akik kisfilmet szerettek volna belőle csinálni" - idézte fel Sajdik Ferenc.

Mint elárulta, a kisfilm végül nem valósult meg, ekkor ismerkedett azonban össze Dargay Attilával és Jankovics Marcell-lel, akik később felkérték, hogy rajzoljon figuraterveket, háttereket a La Fontaine-mesesorozathoz.

Sajdik Ferenc az 1990-es évek óta nem rajzol újságba, könyveket azonban azóta is szívesen illusztrál, és az utóbbi években táblaképeket, portrékat is készít. Munkáiból Vácon nyílt állandó kiállítás.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!