Magyarország

2013.03.22. 19:59

HÖOK-közgyűlés: folytatják a tárgyalásokat a hallgatói szerződésről

Budapest, 2013. március 22., péntek (MTI) - Folytatja a korábban a hallgatói szerződés ügyében megkezdett tárgyalásokat a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) - döntött a hallgatói szervezet pénteki közgyűlésén a Pest megyei Gödöllőn.

Budapest, 2013. március 22., péntek (MTI) - Folytatja a korábban a hallgatói szerződés ügyében megkezdett tárgyalásokat a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) - döntött a hallgatói szervezet pénteki közgyűlésén a Pest megyei Gödöllőn.

A közgyűlésen elfogadott állásfoglalás szerint az elnökséget azzal bízták meg, hogy a jelenleg fennálló körülményekhez képest a hallgatói szerződés feltételrendszerét elfogadhatóbbá tegye azokra a hallgatókra nézve is, akik azt már aláírták.

Nagy Dávid HÖOK-elnök az MTI-nek azt mondta: szeretnék, ha minél előbb, de legkésőbb a felsőoktatási kerekasztal mandátumának lejártáig, április végéig megszületne az új hallgatói szerződés. Jelezte: az új szerződés kodifikált változatát is szeretnék látni.

A HÖOK az MTI-hez eljuttatott dokumentumban rögzítette: az elmúlt időszakban minden számukra lehetséges demokratikus módon megpróbálták elérni, hogy olyan megoldás szülessen, amely minden érintett számára elfogadható. A HÖOK azonban valamennyi magyarországi hallgatót képviselő, pártpolitikailag semleges szervezetként kizárólag oktatás- és ifjúságpolitikai kérdésekben nyilváníthat véleményt, az alaptörvény és annak közösségi joggal való összeegyeztethetőségének vizsgálata vagy bírálata ezért már túlmutat hatáskörükön.

Mint írták, továbbra is az a véleményük, a jelenleg hallgatói szerződés néven ismert konstrukció nem alkalmas arra, hogy valódi eredményt hozzon a fiatal diplomások elvándorlásának megfékezésében, sőt büntető filozófiájával kontraproduktív hatást ér el. Szakértői állásfoglalások születtek arról, hogy a szabályozás sérti az Európai Unió alapértékeit és Magyarország alaptörvényét is - tették hozzá, és csalódottságuknak adtak hangot amiatt, hogy a közösségi intézmények csaknem másfél év után sem jártak el ez ügyben, az Országgyűlés pedig időközben alkotmányos lehetőséget teremtett a hazai jogi aggályok kivédésére.

Az állásfoglalásban kitértek arra is, hogy időközben a kormányon belül megtörtént az oktatáspolitikai irányítás szétválasztása, így Balog Zoltán miniszter javaslatára új, felelős államtitkár foglalkozik tovább a felsőoktatással, aki átvette a felsőoktatási kerekasztal vezetését is. Emellett jelentős változás figyelhető meg a korábban mozdulatlannak tűnő kormányzati álláspontban is, ennek alapján lehetőség nyílt az érintett kérdés részleteinek újraszabályozására is.

Mint az állásfoglalásban olvasható: a munkacsoportülések, valamint az azokhoz kapcsolódó tárgyalások során több változtatásra vonatkozó elképzelést ismerhettek meg, így ha a diploma megszerzését követő húszéves intervallumban a diplomás a felsőoktatásban, állami ösztöndíjas képzésben eltöltött idejének megfelelő hosszúságú időt magyarországi joghatóság alá tartozó munkaviszonyban vagy vállalkozóként dolgozik, minden egyéb vonatkozó kötelezettsége alól mentesül.

Az egyéb mentesítő körülmények fennállása esetén a kötelezettség alóli felmentést nem kell igényelni, az automatikusan megtörténik, az átmeneti munkaképtelenség, valamint a regisztrált munkanélküliség - egyfajta garanciaként - beleszámít az elvárt teljesítési időszakba, oly módon, hogy a regisztrált munkanélküliség első hat hónapját egyszeres, a hatodik hónapon felüli hónapokat pedig kétszeres szorzóval kell számítani.

A tárca azt is javasolja, hogy az állami ösztöndíj esetleges konkrét visszafizetése alapesetben 15 éves futamidejű, egyenlő részletekben törlesztendő hitelként értelmezendő, a tőkerészt a Központi Statisztikai Hivatal szerinti éves infláció mértékével évente indexálják - írták.

Nagy Dávid saját indítványaikról elmondta: azt szeretnék, ha a diplomás közalkalmazottként helyezkedik el, akkor a munkaviszonya magasabb szorzóval számítson bele a hazai munkaviszonyban eltöltendő időbe. Azt is javasolják, hogy számítson bele egyszeres szorzóval a doktoranduszként eltöltött idő, és a közalkalmazotti jogviszony hatodik hónapján felüli hónapok kétszeres szorzóval.

Indítványozzák továbbra is, hogy a magyarországi joghatóság alá tartozó munkaviszonyba számítson be a diákmunka, valamint a felsőoktatási tanulmányok megkezdése előtt megkezdett munka is. Javasolják azt is, hogy a gyakorlati félév számítson bele a hazai munkaviszonyba és a felsőoktatásban eltöltött időbe.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!