Magyarország

2013.03.10. 11:18

"Csillagvizsgálat" a borkedvelőknek Egerben

Eger, 2013. március 10., vasárnap (MTI) - "Csillagvizsgálatra" hívják a borkedvelőket március 15-én az egri bortermelők, ugyanis 20 helyi pincészet ekkor mutatja be a város központjában 2012-es évjáratú Egri Csillag borát.

Eger, 2013. március 10., vasárnap (MTI) - "Csillagvizsgálatra" hívják a borkedvelőket március 15-én az egri bortermelők, ugyanis 20 helyi pincészet ekkor mutatja be a város központjában 2012-es évjáratú Egri Csillag borát.A hosszú hétvégén mindenki megkóstolhatja a borokat a Kis Dobó téren, ugyanakkor a borvidék fehér zászlósborának népszerűsítése érdekében áprilisban fesztivált is rendeznek a városban - közölte Gál Tibor, a rendezvény főszervezője az MTI-vel.

Az Egri Bikavér fehér párjának elkészítését minden évben egyre több pincészet vállalja, megmutatva ezzel borvidék kiváló adottságait, a termőhelyi karaktert és a sokszínűséget - tette hozzá.

A rendezvénysorozat március 14-én az egri várban úgynevezett "csillagteszttel" indul, ennek keretében nemcsak a legújabb, hanem a korábbi két évjárat Egri Csillagai is terítékre kerülnek. Ez alkalommal újságírók és borászok kóstolják és minősítik a borokat.

Ugyanakkor március 21-én az Egri Csillag Budapesten is bemutatkozik, a Vinopolis Naphegy borkomplexumban, ahol neves egri borászok mutatják be új fehérborukat a sajtó és a nagyközönség számára.

Az Egri Csillag Fesztivált április 27-én rendezik az egri várban. Ez alkalommal a borászok párban mutatják be a borokat, vagyis pincészetük legjobb Egri Csillag és Egri Bikavér borát a vendégeknek. Egyben színes kulturális programmal is várják a látogatókat.

Az Egri Bikavér fehér párjának, az Egri Csillagnak az elkészítését 2011-ben 27 termelő vállalta. A 2011-es évjáratú fehér borból 350 ezer palack készült, a 2012-es évjáratból remélhetőleg mintegy félmillió palack kerül forgalomba.

Az Egri Csillag minimum négy fajta házasításával készíthető bor. Mindennek nyomán egyes borok könnyedek és gyümölcsösek, más esetben fajsúlyos és tömör az ital, ám valamennyi harmonikus és bájosan illatos. Az Egri Csillagot hamarosan Superior és Grand Superior minőségben is előállítják - közölte Gál Tibor.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!