Magyarország

2013.03.08. 18:51

Alaptörvény-módosítás - Schiffer András: ami hétfőn meg fog történni, azt jelenti, hogy Magyarországnak nincs alkotmánya

Brüsszel, 2013. március 8., péntek (MTI) - Ami hétfőn nyilvánvalóan meg fog történni a magyar parlamentben, az egyet jelent azzal, hogy Magyarországnak valójában nincs alkotmánya - mondta pénteken az MTI-nek Schiffer András, a Lehet Más a Politika (LMP) országgyűlési képviselői csoportjának vezetője.

Brüsszel, 2013. március 8., péntek (MTI) - Ami hétfőn nyilvánvalóan meg fog történni a magyar parlamentben, az egyet jelent azzal, hogy Magyarországnak valójában nincs alkotmánya - mondta pénteken az MTI-nek Schiffer András, a Lehet Más a Politika (LMP) országgyűlési képviselői csoportjának vezetője.

Schiffer Brüsszelben nyilatkozott, ahol előzőleg az Európai Zöld Párthoz tartozó tagpártok vezetőinek tanácskozásán vett részt.

A tervezett alaptörvény-módosítással kapcsolatban kijelentette: "az a papiros, amely nem kötelezi semmire a hatalmat, nem minősíthető alkotmánynak. Alkotmány akkor van, vagy akkor lehet alkotmányról beszélni, ha az ott leírt betűk akár egy kilencven százalékos többséget is kötnek".

Az LMP-vezető szerint az igazi veszély nem abban rejlik, hogy Európában vagy külföldön mit szólnak Magyarországra, hanem abban, hogy megszűnik az alkotmányosság.

"Ahol nincs alkotmány, ott az egyes emberek nem érezhetik magukat biztonságban. Ha holnap valakinek a tulajdona, valakinek a jogai útjában állnak Orbán Viktor aktuális ötletelésnek, akkor gyakorlatilag egy hét alatt át lehet tolni egy olyan alaptörvény-módosítást, ami lehetővé teszi, hogy bárkinek a jogait, a javait elvegye a kormány" - mondta Schiffer.

A politikus szerint 1989 óta "akárkik is irányították ezt az országot, akármilyen alávaló teljesítményt is nyújtott egy-egy kormány, egy dolog biztos volt: az alkotmányosság határt szabott a mindenkori kormányzati, mindenkori parlamenti szándékoknak". Ez az állapot most megszűnt - jelentette ki.

Az LMP-vezető ugyanakkor úgy vélekedett, hogy a kormány nem pusztán a fékek és ellensúlyok rendszerét metszette vissza, hanem megszüntette a szociális jogállamot.

"Nincs még egy ilyen ország az Európai Unióban, ahol a szociális jogokat kiszedték az alkotmányból" - mondta, és megjegyezte: "hétfőn éppen a hajléktalanüldözést fogják alkotmányos szintre emelni". Hiányolta a szociális biztonsághoz, a nemzeti kockázatközösségen alapuló társadalombiztosításhoz való jogot. Szerinte "kaszárnyakapitalizmus" épül Európa közepén, és a kormány a munkavállalók kiszolgáltatottságának növelése árán próbálja versenyképessé tenni Magyarországot. Szemrehányást tett az Európai Uniónak, amiért az "eddig nem tett hatékony lépést azért, hogy a lefelé tartó ár- és bérversenyt megfékezze".

A Fidesz Lendvay utcai székházánál csütörtökön történtekkel kapcsolatban Schiffer András az MTI-nek elmondta: az LMP szolidáris a tiltakozókkal, "azokkal, akik a polgári engedetlenség eszközéhez nyúlnak egy olyan helyzetben, amikor éppen az alkotmányosságot szüntetik meg". Az ellentüntetőkről szólva azt mondta, "legalábbis aggályos", hogy a kormánypárt székházához "olyan brigádot vezényelnek ki, amelyiknek a soraiban nem feltétlenül feddhetetlen emberek találhatók".

Az LMP-s vezető mindehhez hozzátette: csütörtökön azért nem szólaltak meg, mert maximálisan tiszteletben kívánják tartani az ilyen tiltakozások szervezőinek akaratát, miszerint pártpolitikától mentesen kívánják kifejezni állampolgári véleményüket. Ezért "nem szaladtunk se a helyszínre, se a sajtó nyilvánossága elé" - mondta.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!