Magyarország

2013.03.02. 19:30

A védmű ellen és mellette is demonstráltak a Római-parton

Budapest, 2013. március 2., szombat (MTI) - A Római-part Duna-közeli fáinak megmaradásáért és védmű megépítése mellett is demonstráltak civil szervezetek szombaton Budapesten.

Budapest, 2013. március 2., szombat (MTI) - A Római-part Duna-közeli fáinak megmaradásáért és védmű megépítése mellett is demonstráltak civil szervezetek szombaton Budapesten.

A VaLyo, vagyis a Város és a Folyó csoport, valamint a Védegylet a Római-part jellegének megváltozásától tart, álláspontjuk szerint a tervezett védmű megépítése környezetromboló lenne. A megmozduláson a Párbeszéd Magyarországért több parlamenti és budapesti képviselője is jelen volt.

A VaLyo tagja, Tömör Miklós a demonstráción - amelyen néhány százan vettek részt - azt mondta az MTI-nek: a mobilgát a főváros által elfogadott változatban rossz helyen van. Szavai szerint helyette a Nánási út nyomvonalat támogatják, illetve azt, hogy ne közvetlenül a parton húzódjon, hanem a telektulajdonosoktól vegyenek el területeket, és a kerítések vonalában épüljön meg a védmű.

Elmondása szerint ellenkező esetben a fák nagy részét ki kellene vágni a parton. "Nem szeretnénk, hogy megváltozzon a part, olyannak szeretjük, amilyen most" - jelentette ki Tömör Miklós.

A csoportosulástól néhány száz méterre csendes demonstrációt tartott védőfelszerelésbe öltözve mintegy 40-50 helyi civil is, ők transzparensekkel adtak hangot véleményüknek. Búzás Győző, a Római-partért Egyesület tagja az MTI-nek azt mondta: szeretnék bemutatni, hogy egy-egy árvíz után milyen vegyszerekkel fertőtlenítenek a parton, és annak milyen következményei vannak.

"Hol van itt az az amazonasi érintetlen természet, amelyet óvni kell a védműtől, amikor ezt az őstermészetet az elmúlt 10 évben háromszor klórozták rommá?" - vetette fel. Kijelentette: támogatják a főváros terveit és a parti védművet tartják szükségesnek.

Búzás Győző szerint a folyamatos árvizek pusztítják, mossák a partot, ha nincs partépítés, fejlesztés, akkor megszűnik a Római, ami senkinek nem lehet érdeke. Szólt arról is, hogy a parton körülbelül 20 fát kell majd kivágni az építés miatt, míg a másik nyomvonalon mintegy kétezret kellett volna.

Tarlós István főpolgármester előző nap közleményt adott ki a demonstrációk hírére. Ebben azt írta: az árvízvédelmi ügy érzelmi kérdéssé fajul, nem olyan problémáról van szó, amelyet két szomszédos utcában egymással szemben felsorakozó két kisebb embercsoport indulati alapon eldönthetne, illetve megoldhatna. A városvezető a politikát valószínűsítette az események mögött, s úgy fogalmazott: "végül is valakik 20 évig ígérték a védművet, de nem építették meg, most pedig úgy néz ki, hogy elkészül".

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!