Magyarország

2013.03.31. 14:31

A Tárki az MSZP bocsánatkérésével lezártnak tekinti az ügyet

Budapest, 2013. március 31., vasárnap (MTI) - A Tárki "lezártnak tekinti az ügyet" azzal, hogy az MSZP bocsánatot kért, amiért Lukács Zoltán képviselő "téves és rosszindulatú" megjegyzéssel illette a kutatóintézetet.

Budapest, 2013. március 31., vasárnap (MTI) - A Tárki "lezártnak tekinti az ügyet" azzal, hogy az MSZP bocsánatot kért, amiért Lukács Zoltán képviselő "téves és rosszindulatú" megjegyzéssel illette a kutatóintézetet.

Tóth István György, a Tárki Társadalomkutatási Zrt. vezérigazgatója Mesterházy Attilának, a szocialista párt elnökéhez vasárnap írt, az MTI-hez is eljuttatott levelében azt írta: mivel szombaton az MSZP Országos Központja bocsánatot kért Lukács Zoltán képviselő "téves és rosszindulatú megnyilvánulásáért", a Tárki a maga részéről lezártnak tekinti az ügyet.

Hangsúlyozta, hogy az általa vezetett intézmény "mindig is független, értékek iránt elkötelezett, szakmai színvonalára büszke kutatóintézet volt", amely sohasem tartozott semmilyen más csoporthoz, de szívesen együttműködött minden olyan intézettel, amely elfogadta ezeket az elveket.

Felelevenítette, hogy több mint tíz évvel ezelőtt az akkori Századvéggel is ebben a szellemben folytattak közös kutatásokat.

A vezérigazgató megjegyezte: pártpreferencia-kutatásaik, egyedüli módon, több mint egy évtizede minden kutató számára eredeti formájukban hozzáférhetők, kontrollálhatók és elemezhetők.

Az ügy előzménye, hogy Lukács Zoltán szocialista parlamenti képviselő csütörtöki sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva beszélt a Tárki legfrissebb felmérésének eredményéről, amely szerint az MSZP támogatottsága évtizedes mélyponton áll, a teljes népesség körében 9 százalékot tesz ki. Azt mondta: a Tárki a Századvég-csoport tagja, amelynek 3 milliárd forintot adott a kormány anélkül, hogy nyilvánosságra hozta volna, mit teljesít ezért a csoport. "Most már világossá vált, hogy mit teljesít" - fogalmazott.

A Tárki vezérigazgatója nyilvános bocsánatkérésre szólította fel az MSZP-t. A Tárki Társadalomkutatási Zrt. független kutatóintézet, magyar magánszemélyek tulajdonában áll, és semmi köze a Századvéghez - írta a Mesterházy Attilának, az MSZP elnökének címzett levelében a vezérigazgató.

A szocialista párt országos központja erre reagálva szombaton közleményt juttatott el az MTI-hez, emlékeztetve: a párt pénteki kommünikéjében nyilvánosan elismerte, hogy az említett sajtótájékoztatón téves információk hangzottak el, és azokat Lukács Zoltán nyilvánosan visszavonta.

"A tévedésünkkel okozott kellemetlenségért az érintettektől ezúton bocsánatot kérünk" - írták.

Korábban a Századvég is jelezte, hogy a Tárki semmilyen kapcsolatban nem áll a Századvég-csoporttal.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!