Magyarország

2013.02.20. 08:03

Vád a tanítóképző volt rektora ellen

Debrecen - Az ügyészség szerint a vádlottak több mint 2,5 millió forint kárt okoztak a fenntartónak.

Debrecen - Az ügyészség szerint a vádlottak több mint 2,5 millió forint kárt okoztak a fenntartónak.A Debreceni Járási Ügyészség három személy ellen vádat emelt a Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola volt rektora ellen indult büntetőügyben – tájékoztatott kedden a megyei főügyészség. Közlésük szerint az eljárás nagyobb kárt okozó, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt folyik.

– A hatályos felsőoktatási törvény alapján a főiskola intézményei számára új akkreditációt kellett összeállítani, ennek keretében, a szakmai színvonal érdekében, több külső óraadóval kötöttek megbízási szerződést oktatási céllal. A főiskola és a büntetőügy másodrendű vádlottja 2007-től 2010-ig kötött ilyen szerződést, azonban utóbbi nem teljesítette óraadói kötelezettségét, helyette V. Zoltán tartotta meg a szemináriumokat és vizsgáztatott – nyilatkozott az ügyészség a részletekről. Mint írták, a valótlan tartalmú teljesítésigazolások ellenjegyzése után a másodrendű vádlott számlázott, amely alapján a harmadrendű vádlott elkészítette a kifizetési engedélyeket (a feltüntetett összeget ki is utalták a volt rektornak).

Kamu tanácsadás?

Ezen túlmenően a vádirat szerint V. Zoltán megbízott rektorként 2010 szeptemberében és 2011 januárjában szakmai tanácsadói munkával bízta meg a másodrendű vádlottat, s annak díját a főiskola ki is fizette, holott a szerződések mögött nem állt teljesítés.

A vád alapján az elkövetők több mint 2,5 millió forint kárt okoztak a főiskolát fenntartó Tiszántúli Református Egyházkerületnek.

Mint arról februárban már beszámoltunk, V. Zoltán munkaviszonya idén januárban megszűnt a Debreceni Református Hittudományi Egyetemmel (ebbe a szervezetbe olvadt be a tanítóképző főiskola).

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!