Magyarország

2013.02.25. 17:50

Törvénymódosítást kér az ombudsman a külföldi, kísérő nélküli gyerekek védelméért

Budapest, 2013. február 25., hétfő (MTI) - Szabó Máté szerint törvénymódosításra van szükség az illegálisan, kísérő nélkül Magyarországra érkező külföldi gyerekek védelméért. Az ombudsman arra is felhívta a figyelmet, hogy a kiszolgáltatott helyzetben lévő gyerekek többsége rövid idő alatt nyomtalanul eltűnik az országból.

Budapest, 2013. február 25., hétfő (MTI) - Szabó Máté szerint törvénymódosításra van szükség az illegálisan, kísérő nélkül Magyarországra érkező külföldi gyerekek védelméért. Az ombudsman arra is felhívta a figyelmet, hogy a kiszolgáltatott helyzetben lévő gyerekek többsége rövid idő alatt nyomtalanul eltűnik az országból.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala az MTI-nek hétfőn küldött közleményében azt írta, Szabó Máté az országos rendőrfőkapitányt, az emberierőforrás-minisztert és a közigazgatási és igazságügyi minisztert kérte a hatáskörükbe eső intézkedésekre, törvények módosításra, illetve azok kiegészítésére.

Az alapvető jogok biztosa a rendőrség és az idegenrendészeti hatóság munkáját meghatározó jogszabályok pontosítását javasolja, hogy érvényesülhessenek a kiskorúakat - állampolgárságukra tekintet nélkül - megillető gyermeki jogok.

Jelezték azt is, hogy az Európai Uniót is foglalkoztatja az ombudsman jelentésében is szereplő probléma.

A közleményben emlékeztettek arra, hogy az elmúlt évben jelentősen nőtt a Magyarországra illegálisan, szülői vagy felnőtt kíséret nélkül bejutó külföldi gyermekek száma. A rendőrség 2012. január 1-je és szeptember 30-a között 700 kísérő nélküli kiskorút, vagyis olyan külföldi gyermeket - közöttük 14 évnél fiatalabbakat - fogott el, aki a szülei, vagy más felnőtt kísérők nélkül, a határt illegálisan átlépve érkezett az országba.

Utaltak arra, hogy az illetékes hatóság több fiatalt visszaküldött Szerbiába, másokat pedig elhelyeztek ugyan gyermekotthonokban, ám minden három gyermek közül kettő kisvártatva nyomtalanul eltűnt, és azóta se tudnak róluk.

Szabó Máté hivatala tizenkét - öt és tizenöt év közötti - afgán gyermeknek az ügyét vizsgálta, őket a zöld határon fogták el. E vizsgálat világított rá a jogszabályok hiányosságaira, és ez után javasolta azok korrekcióját a biztos.

Emlékeztettek: a jelenlegi törvények alapján az idegenrendészeti hatóság kiutasíthatja az országból azokat, akik jogellenesen lépték át a határt, ám a fiatalkorúak esetében erre csak akkor van lehetőség, ha a származási, vagy a befogadó államban megfelelően biztosított a család egyesítése, illetve az állami vagy egyéb intézményi gondoskodás.

A jogszabályok azonban semmiféle előírást sem tartalmaztak arra, hogy az idegenrendészeti hatóság miként köteles meggyőződni a feltétel meglétéről - mutatott rá az ombudsman.

Szabó Máté arra is felhívta a figyelmet, hogy az ENSZ Gyermekjogi Egyezménye értelmében az állam különleges védelmére és segítségére jogosult minden gyermek, akit ideiglenesen vagy véglegesen megfosztottak családi környezetétől.

Szerinte ezzel ellentétes, hogy az ideiglenes elhelyezésre kijelölt hazai gyermekotthonok a szabad férőhelyek ellenére nem voltak hajlandóak befogadni a vizsgálatban szereplő kísérő nélküli kiskorúak harmadát.

Néhány napja a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatója is aggasztó jelenségnek nevezte, hogy jelentősen - egy év alatt kétszáz százalékkal - nőtt a kísérő nélkül, illegálisan Magyarországra érkező kiskorúak száma, akiknek többsége néhány nap után el is tűnik a magyar gyermekvédelmi rendszerből.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!