Magyarország

2013.02.15. 19:17

TF - Fiatal tehetségek a fesztiválon

Budapest, 2013. február 15., péntek (MTI) - Versenygyőztes és pályakezdő fiatal tehetségek, valamint karrierjük felfelé ívelő szakaszában járó muzsikusok lépnek fel a Budapesti Tavaszi Fesztivál gazdag kamarazenei sorozatában.

Budapest, 2013. február 15., péntek (MTI) - Versenygyőztes és pályakezdő fiatal tehetségek, valamint karrierjük felfelé ívelő szakaszában járó muzsikusok lépnek fel a Budapesti Tavaszi Fesztivál gazdag kamarazenei sorozatában.

Az Új generációk elnevezésű széria koncertjei a Szépművészeti Múzeumban lesznek, elsőként Varvara Nyepomnyascsaja játssza Mozart, Beethoven és Stravinsky egy-egy művét. Az orosz zongoraművésznő 2012-ben megnyerte a Zürichi Nemzetközi Anda Géza Zongoraversenyt és elnyerte a közönségdíjat, valamint a legjobb Mozart-interpretációnak járó különdíjat is.

A többszörös versenygyőztes Fülei Balázs Brahms f-moll zongoraötösét adja elő a Meccorre Vonósnégyessel. A 2007-ben alakult lengyel formáció a 100 éve született lengyel zeneszerző, Witold Lutoslawski Vonósnégyesét szólaltatja meg. A kvartett 2012-ben a londoni Wigmore Hall vonósnégyes versenyéről a második díjjal tért haza, a legjobb Haydn- és Mozart-előadásért pedig különdíjban részesült.

A fiatal cseh hegedűművész, Josef Spacek az Erkel Ferenc Kamarazenekarral lép fel. Spacek olyan versenyeken szerepelt kimagasló eredménnyel, mint a Carl Nielsen Hegedűverseny (2008), a Michael Hill Nemzetközi Hegedűverseny (2009) vagy a brüsszeli Erzsébet Királynő Verseny (2012). A nemzetközi szólistakarrier mellett ellátja a Cseh Filharmonikus Zenekar koncertmesteri teendőit is. Az esten Mendelssohn d-moll hegedűversenyét szólaltatja meg.

A múzeumbeli sorozatot a virtuóz zongorista, Oláh Kálmán és fia, Krisztián koncertje zárja. A műsorban kettejük szerzeményei hallhatók, klarinéton Klenyán Csaba, illetve az Oláh Krisztián Trió működik közre. Oláh Kálmán számos olyan kompozícióval hívta fel a közönség és a szakma figyelmét, amely a klasszikus zene és a dzsessz határvidékéről való. Középiskolás fia, Oláh Krisztián egyszerre végez klasszikus zenei és dzsessztanulmányokat.

A fesztivál idején megnyíló Budapest Music Centerben (BMC) ismerheti meg a szélesebb közönség a 2012-es Szigeti József Nemzetközi Hegedű- és Brácsaverseny díjazottját, a kínai Xiao Wangot. Kovalszki Mária zongoraművész közreműködésével Janácek-, Ysaye-, Brahms- és Hubay Jenő-kompozíciókat játszik.

A fiatal kínai muzsikus ötévesen kezdett hegedülni, tizenegy éves korában már a Nemzetközi Csajkovszkij Verseny középdöntőjében szerepelt. Diplomája megszerzése óta a Curtis Operazenekar helyettes koncertmestere, és olyan híres karmesterekkel dolgozott együtt, mint Sir Simon Rattle, Charles Dutoit vagy Michael Stern. Xiao Wang jelenleg a Manhattan School of Music ösztöndíjasaként Lucie Robert professzor irányítása alatt tanul.

Beethoven, Janácek, Debussy vonósnégyesét játssza a Benyounes Quartet a BMC-ben. A 2007-ben alapított együttes 2012-ben elnyerte az első budapesti Nemzetközi Végh Sándor Vonósnégyes-verseny második és több különdíjat, köztük a legjobb Bartók-tolmácsolásért. A kvartett tagjai a Royal Northern College of Music növendékeiként végezték tanulmányaikat.

Várdai István csellóművész nagyhírű zenei versenyeken szerepelt kiemelkedő eredménnyel. A Genfi Nemzetközi Zenei Verseny fődíja mellett elnyerte a Pierre Fournier-díjat, első helyen végzett a bécsi Brahms-versenyen, a moszkvai Csajkovszkij-versenyről pedig a harmadik díjat és a Csajkovszkij Alapítvány különdíját hozta el. Baráti Kristóf hegedűművésszel számos alkalommal adott közös koncertet, a két fiatal muzsikushoz a kamarazenélés elkötelezett híve, Várjon Dénes zongoraművész csatlakozik az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!