Magyarország

2013.02.04. 13:35

Nézőpont: jelentős a kormánypártok előnye

Budapest, 2013. február 4., hétfő (MTI) - A Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása szerint a kormánypártok népszerűségi előnye továbbra is jelentős, 34 százalékos a támogatottságuk, míg a baloldali ellenzékkel a választásra jogosultak negyede szimpatizál.

Budapest, 2013. február 4., hétfő (MTI) - A Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása szerint a kormánypártok népszerűségi előnye továbbra is jelentős, 34 százalékos a támogatottságuk, míg a baloldali ellenzékkel a választásra jogosultak negyede szimpatizál.A Nézőpont Intézet január 22. és 25. között 1000 ember telefonos megkérdezésével végzett kutatása szerint, amelynek eredményét hétfőn juttatták el az MTI-hez, a választásra jogosult felnőtt magyar lakosság 25 százaléka szimpatizál bevallottan az ellenzék baloldalával: az MSZP-t 13 százaléka, az Együtt 2014-et 8 százaléka, a DK-t 2 százaléka és az LMP-t szintén 2 százaléka támogatja, a Jobbik 13 százalékon áll. A Fidesz-KDNP-re a magyarok 34 százaléka szavazna biztosan, ha most vasárnap tartanák az országgyűlési választásokat.

Az aktív szavazók (az összes megkérdezett 61 százaléka) 48 százaléka támogatja a felmérés szerint a Fidesz-KDNP-t, a szocialistákat 18, a Jobbikot 15, az Együtt 2014-et 12, míg az LMP-t és a DK-t 2, illetve 4 százalékuk - áll az összegzésben.

Az intézet azt is vizsgálta, hogy a választók kinek a győzelmére számítanak, reálisnak tartják-e a kormányváltást.

A választópolgárok 64 százaléka szerint "a legbiztosabb forgatókönyv" a Fidesz-KDNP újrázása. A baloldali összefogásnak a megkérdezettek 45 százaléka szerint reális az esélye. A 2014-es győzelmi kilátások tekintetében az ellenzéki pártok szimpatizánsai kevésbé optimisták: míg a MSZP-t támogatók 56, illetve az Együtt 2014 mögött állók 73 százaléka látja reálisnak saját sikerüket, a kormánypártiak 91 százaléka optimista e tekintetben - mérte a Nézőpont Intézet.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!