Magyarország

2013.02.20. 08:47

Megerősítette az MFB-t a Moody s, rontotta a bank önálló megítélését

London, 2013. február 19., kedd (MTI) - Megerősítette a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) főbb besorolásait kedden a Moody s Investors Service, a pénzintézet önálló adósminőségi megítélését jelző mutatókat ugyanakkor egy fokozattal rontotta.

London, 2013. február 19., kedd (MTI) - Megerősítette a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) főbb besorolásait kedden a Moody s Investors Service, a pénzintézet önálló adósminőségi megítélését jelző mutatókat ugyanakkor egy fokozattal rontotta.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja a lépéshez fűzött elemzésében megismételte azt az előrejelzését, hogy a magyar gazdaságban az idén alig várható növekedés.

A Moody s kedd éjjel, az európai piaci zárások után Londonban közölte, hogy megerősíti az MFB "Ba1" szintű előresorolt devizaadós-osztályzatát, valamint a "Ba2/Not-Prime" devizabetéti besorolást.

A lépés Magyarország szintén "Ba1" fokozatú, negatív kilátású állampapír-besorolásának, valamint a Magyarországon működő bankok "Ba2" devizabetét-osztályzati plafonjának február 8-án bejelentett megerősítésével van összefüggésben.

A Moody s keddi bejelentése szerint az MFB valamennyi besorolásának kilátása továbbra is negatív.

A cég a fő osztályzatok megerősítése mellett gyengítette az MFB önálló - vagyis a külső segítség kilátásával nem számoló, a saját belső pénzügyi erő figyelembevételével kialakított - megítélési mutatóját az eddigi "b1"-ről "b2"-re.

Ez a kiigazítás a hitelminősítő indoklása szerint tükrözi azt a hatást, amelyet a gyengébb magyar gazdasági környezet gyakorol az MFB-nek arra a megbízatására, hogy támogassa a magyar vállalati szektort. Az önálló megítélés kiigazítása emellett tükrözi az MFB folyamatosan veszteséges profilját, amelynek fő tényezője a hitelveszteség-leírások magas szintje és a gyenge jövedelemtermelő kapacitás.

A kiigazítás harmadik okaként a Moody s az MFB nem teljesítő kinnlevőségeinek növekvő arányát említi, kiemelve, hogy a banknak jelentős kitettségei vannak a kereskedelmi ingatlanszektorban és az építőipari ágazatban.

A működési környezettel kapcsolatban a Moody s közölte, hogy a magyar gazdaságban a tavalyi egész évi 1,7 százalékos GDP-visszaesés után az idén is csak "nagyon csekély" növekedést vár, "már ha egyáltalán lesz bármennyi növekedés".

A hitelminősítő prognózisa szerint a magyarországi munkanélküliségi ráta az idén valószínűleg meghaladja a 11 százalékot.

A Moody s várakozása szerint az MFB 2012-ről jó eséllyel veszteséget jelent, és 2013-ban is "kihívásokkal" lesz kénytelen szembenézni a jelenlegi nehéz magyar gazdasági környezetben.

A Moody s azzal is számol, hogy a bank közvetlen hitelportfoliójának eszközminősége tavaly tovább romlott, és a hitelminősítő szerint várhatóan 2013-ban is ez lesz a helyzet, tekintettel a kedvezőtlen gazdasági környezetre és a bank jelentős kitettségére a magasabb kockázatú ingatlanpiaci és építőipari szektorokban.

A hitelminősítő ugyanakkor közölte, hogy változatlanul igen nagy valószínűségűnek tartja az MFB támogatását a magyar kormány részéről szükség esetére, ahogy az eddig is történt. A Moody s ezzel együtt azt valószínűsíti, hogy a tavalyi veszteségek miatt gyengült az MFB tőkerátája.

A Moody s a múlt héten negatív minősítési lépéseket jelentett be három másik magyar bankra, az OTP Bankra, az OTP Jelzálogbankra és az FHB-ra, szintén a gyengülő működési környezettel indokolva döntését.

A cég múlt csütörtökön Londonban közölte, hogy az FHB hosszú futamú betéti besorolását "Ba3"-ról két fokozattal - a köztes "B1" kihagyásával - "B2"-re, az OTP Bank alárendelt adóskötelezettségeinek osztályzatát egy fokozattal "Ba2"-ről "Ba3"-ra, junior alárendelt adóskötelezettségeinek besorolásait ugyancsak egy fokozattal "Ba3(hyb)"-ről "B1(hyb)"-re rontotta.

Ezek a lépések az érintett bankok önálló adósminőségi besorolásainak rontásával voltak összefüggésben. Az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank e megítélési besorolása "ba1"-ről "ba2"-re, az FHB-é "b1"-ről "b3"-ra csökkent.

A Moody s akkori indoklása szerint e lépések fő tényezője az "egyre gyengébb" magyarországi gazdasági és működési környezet, valamint azok a kihívások, amelyeket e gyenge környezet támaszt a három bankcsoport hálózataival, eszközminőségével és jövedelmezőségével szemben.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!