Magyarország

2013.02.26. 15:59

Médiatanács: a Klubrádió ügye csak jogállami keretek között oldható meg

Budapest, 2013. február 26., kedd (MTI) - A médiatanács szerint a jogállam kiszámítható kereteket kínál a médiavállalkozások működtetéséhez, a vitás kérdések jogállami úton, bírói fórumokon meghozott jogerős döntésekkel oldhatók meg, és bár a Klubrádió ügyében a bíróság még nem hozott ilyen döntést, addig is a médiatörvény garantálja a rádió működését.

Budapest, 2013. február 26., kedd (MTI) - A médiatanács szerint a jogállam kiszámítható kereteket kínál a médiavállalkozások működtetéséhez, a vitás kérdések jogállami úton, bírói fórumokon meghozott jogerős döntésekkel oldhatók meg, és bár a Klubrádió ügyében a bíróság még nem hozott ilyen döntést, addig is a médiatörvény garantálja a rádió működését.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: amikor egy médiavállalkozó politikai jellegű követeléseket fogalmaz meg az üzleti érdekkörébe tartozó frekvenciákkal kapcsolatban, "politikai szereplővé minősíti át magát". Független döntéshozó szervként a médiatanács egyedül a médiaszabályozás jogállami kereteit értelmezheti, így nem járhat el egy politikai szerepet vállaló médiavállalkozó politikai jellegű követelései alapján - írták.

Hangsúlyozták: a jogállam biztos és kiszámítható kereteket kínál Arató Andás, a Klubrádió vezérigazgatója üzleti vállalkozásának működtetéséhez. A médiatörvény lehetővé teszi - a médiatanács pedig biztosítja -, hogy a Budapest 95,3 MHz és 92,9 MHz frekvenciák sorsának rendezése közben a Klubrádió a rendes frekvenciadíj feléért sugározzon Budapesten - áll a közleményben.

Úgy fogalmaztak, "természetes és jogállami megoldás a Klubrádió részéről, hogy ezt a lehetőséget elfogadja", de az szokatlan, hogy jogállami úton még folyamatban lévő ügyeinek rendezésével párhuzamosan, ezekkel összefüggésben Arató András politikai irányú kijelentéseket tesz.

Eltér az európai standardoktól az is, hogy a frekvenciaszerződésekben vállalt kötelezettségeit megszegi, és a felére, illetve negyedére csökkentett médiaszolgáltatási díjakat sem fizeti meg - tették hozzá.

A közlemény szerint nem világos az sem, milyen szándék vezérli az üzleti vállalkozás tulajdonosát, amikor a közvélemény tájékoztatásakor figyelmen kívül hagyja, hogy a budapesti frekvenciákat érintő ügyeket érdemben lezáró jogerős döntés máig nem született.

A médiatanács a jövőben is biztosítja a Klubrádió frekvenciahasználati jogosultságát a Budapest 95,3 MHz hullámhosszon, és mindent megtesz a folyamatban lévő ügyek mielőbbi megnyugtató rendezéséért - áll a dokumentumban.

A Klubrádió frekvenciajogosultsága 2011 februárjában járt le a budapesti 95,3 MHz-es frekvencián, azóta működik ideiglenes, 60 napos engedélyekkel. A médiatanács a budapesti frekvenciára 2011 júliusában írta ki a pályázatot, és decemberben az Autórádiót hirdette ki nyertesnek. A döntést azonban a Klubrádió a bíróságon megtámadta, amely alaki érvénytelenség miatt kizárta az Autórádiót. A hatóság azonban később a Klubrádiót - és a többi pályázót is - kizárta ugyanezen okokból. A rádió az elmúlt bő egy évben több bírósági eljárást indított a hatóság határozatai ellen, végleges döntés még nem született.

Vasárnap a Klubrádió megmaradásáért rendezett szimpátiatüntetésen Arató András azt mondta, rádiója az elmúlt években a sajtószabadság szimbólumává vált. Unortodoxiának nevezte, hogy a hatóság máig nem adott tartós sugárzási jogot a rádiónak, és kijelentette: a médiahatalom célja a rádió gazdasági tönkretétele.

- MTI - 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!