Magyarország

2013.02.05. 16:26

Iszapömlés - Iratismertetéssel folytatódott a per

Veszprém, 2013. február 5., kedd (MTI) - Iratismertetéssel folytatódott a vörösiszap-katasztrófa ügyében indított büntetőper a Veszprémi Törvényszéken kedden.

Veszprém, 2013. február 5., kedd (MTI) - Iratismertetéssel folytatódott a vörösiszap-katasztrófa ügyében indított büntetőper a Veszprémi Törvényszéken kedden.Dülkné Pintér Zsuzsanna, a törvényszék szóvivője közölte, hogy várhatóan szerdán befejeződik az iratismertetés, amely hétfőn az egyik ülnök személyének megváltozása miatt kezdődött. Az eljárás megismétlése során a tavaly szeptembertől megtartott 26 tárgyalási nap mintegy tízezer oldalnyi iratanyagát tárgyalta újra a háromtagú büntetőtanács a lényeges eljárási cselekmények ismertetésével. Hozzátette, hogy a per csütörtökön az eredeti menetrend szerint folytatódhat a hatósági tanúk meghallgatásával.

Az ügyészség a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. ajkai telephelyén lévő X-es számú vörösiszap-kazettánál bekövetkezett gátszakadás ügyében halált előidéző gondatlan közveszélyokozás vétsége és más bűncselekmények miatt emelt vádat 15 emberrel szemben. A bíróság a vádat foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetésre módosította.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!