Magyarország

2013.02.04. 11:17

Iszapömlés - Elölről kezdik a tárgyalást

Veszprém, 2013. február 4., hétfő (MTI) - Változás történt a büntetőtanács összetételében, ezért elölről kezdik a vörösiszap-katasztrófa miatt indult büntetőper tárgyalását a Veszprémi Törvényszéken.

Veszprém, 2013. február 4., hétfő (MTI) - Változás történt a büntetőtanács összetételében, ezért elölről kezdik a vörösiszap-katasztrófa miatt indult büntetőper tárgyalását a Veszprémi Törvényszéken.

Szabó Györgyi tanácselnök hétfőn közölte: a tavaly szeptembertől megtartott 26 tárgyalási nap mintegy tízezer oldalnyi iratanyagát kell újratárgyalni, a lényeges eljárási cselekmények megismétlésével együtt.

A bíróság eredetileg hatósági tanúk meghallgatásával folytatta volna február 4. és 8. között a tárgyalást, ehelyett a vádirat újbóli ismertetése kezdődött el.

Tájékoztatása szerint az egyik ülnök személyének megváltozása miatt kell újratárgyalni az ügyet, ugyanis amennyiben a bíróság enélkül folytatná az eljárást, annak hatályon kívül helyezés lenne az eredménye a jogszabályi előírások alapján.

Az ügyészség a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. ajkai telephelyén lévő X-es számú vörösiszap-kazettánál bekövetkezett gátszakadás ügyében halált előidéző gondatlan közveszélyokozás vétsége és más bűncselekmények miatt emelt vádat 15 emberrel szemben. A büntetőper tavaly szeptember 24-én kezdődött a Veszprémi Törvényszéken. A vádirat szerint a nem megfelelő üzemeltetés, az ellenőrzési és monitoringrendszer hibáinak együttes hatása vezetett a vörösiszap-katasztrófához, a vádlottak - akik akkor valamennyien az ajkai timföldgyár vezetői vagy alkalmazottai voltak - a hatóságokat, külső szervezeteket és a lakosságot nem értesítették a katasztrófáról, és késve adtak jelzést a MÁV-nak és a zöldhatóságnak. Mentésre irányuló intézkedést a katasztrófa után a vádlottak egyike sem tett, és elmulasztották a segítségnyújtást is.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált.

A büntetőper tárgyalása kedden, a hétfőn elkezdett iratismertetéssel folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!