Magyarország

2013.02.18. 15:29

Handó: a cél, hogy gyors legyen a bírósági ügyintézés

Kecskemét, 2013. február 18., hétfő (MTI) - A gyors bírósági ügyintézést nevezte meg célként az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a Kecskeméti Törvényszéken tartott összbírói értekezlet után hétfőn.

Kecskemét, 2013. február 18., hétfő (MTI) - A gyors bírósági ügyintézést nevezte meg célként az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a Kecskeméti Törvényszéken tartott összbírói értekezlet után hétfőn.Handó Tünde a sajtótájékoztatón különösen jó eredményként értékelte, hogy a Kecskeméti Törvényszék területén "a folyamatban lévő ügyek mennyiségét illetően elenyésző különbségek vannak, néhány kivételtől eltekintve".

Példaként hozta fel, hogy Kiskunhalason a polgári ügyszakban 173 az egy bírónál folyamatban lévő ügyek száma, míg a megyei átlag a járásbírósági szinten 123 körüli.

Az OBH elnöke kiemelte: a Kecskeméti Törvényszék mind az ügyintézés ideje, mind pedig a befejezett ügyek száma alapján megközelíti vagy meghaladja az országos átlagot.

Az ítéletek megalapozottságában is az ország legjobbjai közé tartozik a Kecskeméti Törvényszék - tette hozzá.

Handó Tünde értékelőjében megköszönte a tanúgondozás területén végzett munkát, kiemelt célnak nevezve azt, hogy a bírósághoz való hozzáférés könnyebb legyen az állampolgárok számára. Cél az is, hogy az egész bíróság működésében ezt a fajta szolgáltatói jelleget erősítsék, tehát könnyen és egyszerűen juthassanak információhoz az emberek - fogalmazott az OBH elnöke.

Handó Tünde szerint nehézséget jelent, hogy több fogalmazói álláshelyet nem töltöttek be a Kecskeméti Törvényszéken, ezért fontos volna, hogy egyetemet végzett fiatalok számára is vonzó legyen a törvényszéki munka.

Utalt arra, hogy különösen nagy nehézséget jelent a szabálysértési peres ügyek ügyszámnövekedése. Példaként mondta: csak Kiskunfélegyházán 400 százalékkal több szabálysértési peres ügy érkezik, de Baján is 271 százalékkal nőtt 2012-ben az előző évhez viszonyítva. Összességében a Kecskeméti Törvényszék területén duplájára nőtt a szabálysértési peres ügyek száma, 2011-ben hatezer körül volt, 2012-ben pedig már 13 ezer - szemléltette a növekedést.

Bicskei Ferenc, a Kecskeméti Törvényszék elnöke elmondta: a megyében működő bíróságokon 2012-ben az engedélyezett 522 fővel szemben 503 tevékenykedett, közülük 121 bíró. Adatai szerint tavaly 57 742 ügy érkezett a megye bíróságaira, ez tíz százalékot meghaladó növekedést jelent. Jó eredményként értékelte, hogy sikerült növelni a befejezett ügyek számát, amely megközelítette az 55 ezret, csaknem 13 ezer maradt az év végén folyamatban.

A Kecskeméti Törvényszék az ország negyedik legnagyobb ügyforgalmú bírósága - tette hozzá.

Az MTI kérdésére Handó Tünde elmondta: Bács-Kiskun megyében kevés bírót érintett a felmentés. Bicskei Ferenc hozzátette: összesen három bírót mentettek fel, az egyik már időközben betöltötte a 70. életévét, a másik kettő esetében a visszahelyezésről döntött első fokon a munkaügyi bíróság.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!