Magyarország

2013.02.19. 08:46

Hallgatói tiltakozás - Vonulós demonstrációt tartott az egyetemfoglaló mozgalom Budapesten

Budapest, 2013. február 18., hétfő (MTI) - Vonulós demonstrációt tartott az egyetemfoglaló mozgalom hétfőn Budapesten, a menetet rendőrök kísérték. A résztvevők, akik a Hallgatói Hálózat (HaHa) molinója mögött haladtak, a szervezet korábbi, hatpontos követelésének teljesítését követelték. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Múzeum körúti épületébe visszatérve, este fél 9-kor a hallgatók bejelentették, hogy fórumot tartanak.

Budapest, 2013. február 18., hétfő (MTI) - Vonulós demonstrációt tartott az egyetemfoglaló mozgalom hétfőn Budapesten, a menetet rendőrök kísérték. A résztvevők, akik a Hallgatói Hálózat (HaHa) molinója mögött haladtak, a szervezet korábbi, hatpontos követelésének teljesítését követelték. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Múzeum körúti épületébe visszatérve, este fél 9-kor a hallgatók bejelentették, hogy fórumot tartanak.

Az indulás előtt Mészáros Ákos, az egyetemfoglaló mozgalom tagja azt mondta: azért élnek a polgári engedetlenség eszközével, mert a Hallgatói Hálózat által tavaly decemberben megfogalmazott hatpontos követelést nem teljesítette a kormányzat. Beszédében utalt arra, hogy a kancellária intézményét alaptörvénybe iktathatja március elején az Országgyűlés, amivel nem értenek egyet, ahogy azzal sem, hogy ugyanezt tegyék a hallgatói szerződéssel. Ezzel kapcsolatban ugyanakkor rámutatott: hazájukban szeretnének munkát vállalni.

Közölte: a Nemzeti Nyomozó Iroda néhány tagja az indulás előtt megjelent rendezvényükön azzal a céllal, hogy tanúként hallgasson ki diákokat.

Hájas Tamás Balázs, a Középiskolai Hálózat tagja arról beszélt, hogy a kormányzat negyedszerre írja át az alaptörvényt.

A HaHa decemberben hatpontos petícióban követelte a keretszámok "legalább a 2011-es szintre" való visszaállítását, a felsőoktatásból történt forráskivonás megszüntetését és az elvonások kompenzálását, a hallgatói szerződések eltörlését, a közoktatás és a felsőoktatás átfogó reformját, valamint azt, hogy ez utóbbi biztosítsa a szegényebb családok gyermekeinek bejutását a felsőoktatási intézményekbe.

A menet hétfő délután a Múzeum körútról indult a Kálvin tér felé, majd az eredeti tervekkel ellentétben nem az Erzsébet hídon, hanem a Petőfi hídon - nagyrészt annak járdáján - ment át Pestről Budára. Ezt követően az alsó rakpart egyik sávját elfoglalva, majd a felső rakpart járdájára felterelve vonultak tovább, és a Szabadság hídon tértek vissza Pestre.

A résztvevőket a Szabadság hídon a rendőrök hosszanti sorfallal akadályozták meg abban, hogy a villamossínre lépjenek. Itt a hallgatók a járdára szorítva, mintegy lassításként, egy időre leguggoltak.

"Egy pillanatra leellenőriztük, hogy be van-e kötve a cipőfűzőnk" - írta a HaHa a Facebook-oldalán. Ezt követően a Váci utcán és a Szerb utcán át, az Egyetem teret érintve, az ELTE jogi karának épülete előtt haladva, a Károlyi-kert mellett mentek vissza az Astoriához, az ELTE bölcsészettudományi karának épületéhez.

A helyszínen tartózkodó rendfenntartó erők induláskor arról tájékoztatták az MTI-t, hogy mintegy 150-en vannak a megmozduláson. Budára érve a résztvevők az MTI tudósítójának beszámolója szerint már mintegy 270-en voltak, számuk a visszatérés idejére mintegy kétszázra apadt.

A menetet vezető molinón mindössze a HaHa nevének négybetűs rövidítése volt olvasható. Megjelent még a Középiskolai Hálózat molinója "KiHa - mert a középiskolások nem hallgatnak" felirattal, valamint egy "Fekete országimázs" feliratú molinó is.

A tüntetők menet közben azt skandálták: "Szabad ország, szabad egyetem", "Nem hagyjuk!", "Semmit rólunk nélkülünk!", "Demokráciát", "Aki dudál, velünk van!", "Együtt vagyunk!", "Röghöz senkit nem kötünk!", "Szabadok vagyunk!", "Kövér László mondjon le!", "Az egyetem a miénk!", "Mi vagyunk a jövő!". Ha a demonstrálók ablakban álló érdeklődőket láttak, azt kiabálták: "Gyertek velünk!"

A menetet mindvégig rendőrök kísérték, akik folyamatosan terelgették a résztvevőket; rendbontás nem történt.

Visszatéréskor, amikor bejelentették, hogy fórumot tartanak, megtelt a hallgatók által elfoglalt egyetemi terem.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!